De duurzame, Zweedse methode voor het beschermen van hout

Zweedse houtbescherming Of u nu een schutting, tuinhuis of schuurtje in de tuin zet, u wil dat het hout zo lang mogelijk meegaat. Er zijn diverse manieren om het hout te behandelen. Met de Zweedse houtverf verzekert u zich van een mooi, milieuvriendelijk resultaat. En bovendien: met weinig onderhoud!

Wat is Zweedse verf?

Als u ooit in Zweden bent geweest dan zullen de – veelal rode – houten huizen in het land u vast zijn opgevallen. Al eeuwenlang beschermen de Zweden hun hout met de typische houtverf. Deze kan direct op het oppervlak worden aangebracht, zonder grondverf, en dringt diep door in het hout.

De Zweedse houtverf werkt als een dekkende beits. Deze is dampdoorlatend en zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen. En dat is in landen als Zweden, maar ook Nederland, met veel luchtvochtigheidsverschillen een belangrijke eigenschap om het hout langer mee te laten gaan. Vocht zorgt er bij een lakverf voor dat het hout gaat bladderen, iets wat bij de Zweedse variant niet het geval is. U kunt zich voorstellen dan de Zweden ook geen zin hebben om hun hele huis jaarlijks af te schuren en opnieuw te schilderen.

Typische matte kleuren

tuinhuis in zweedse matte zwarte verfHet Zweedse kleurenpalet is uniek in zijn soort en niet in een ander kleursysteem te vangen. De natuurlijke grondstoffen, zoals tarwemeel, lijnolie en aardpigmenten zorgen voor een prachtige matte uitstraling van de verf. In Nederland kunt u de Zweedse verf kopen bij Moose Färg, op deze website vindt u het originele kleurenpalet.

Onderhoudsarm

Een groot praktisch voordeel aan de Zweedse houtverf is dat het heel gemakkelijk werkt. De verf smeert gemakkelijk uit, druipt niet en trekt als een beits in het hout. Supersimpel dus. Afhankelijk van de omstandigheden – bijv. of het hout in de felle zon staat – blijft de verf gemiddeld 5 jaar mooi. Bij onderhoud hoeft u niet te schuren. Het is slechts een kwestie van schoonmaken en oververven.

Is het hout eerder geschilderd of geïmpregneerd? Ook dan kunt u overstappen op de Zweedse houtverf. Lees de uitgebreide verfadviezen voor iedere toepassing en houtsoort.

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.