Zo zorg je voor voldoende verlichting voor je kamerplanten

Ook als mens hebben we licht nodig om gezond te blijven. Door zonlicht maken we vitamine D aan, maar het licht heeft ook grote invloed op onze psyche. Voor een plant is licht gewoon een noodzaak om te kunnen overleven. Voor alle processen heeft een plant licht, CO2, water en mineralen nodig.

De ene plant is de andere niet

De hoeveelheid benodigd licht wordt in eerste instantie bepaald door de plaats waar de plant groeit in zijn natuurlijke omgeving. De bromelia krijgt in het tropisch regenwoud zeiden direct zonlicht en kan in principe overleven op een plek waar alleen kunstlicht komt. Echt mooi zullen ze er dan niet uitzien. Zonaanbidders, zoals cactussen eisen per dag minstens 5 uur direct zonlicht om te groeien. De meeste planten zijn kieskeurig waar het licht betreft. Er moet voldoende licht zijn gedurende de dag, maar er zijn maar weinig planten die langdurig direct zonlicht kunnen verdragen. Kan je daarom geen mooie grote planten voor een zonnig raam zetten? Dat is wel mogelijk, maar dan moet je voorzieningen treffen.

Raamdecoratie, mooi en nuttig

Misschien herinner jij je nog wel dat je oma speciale bescherming had voor de kamerplanten. Het was de tijd dat ook kamerplanten lang mee moesten gaan en daarmee zuinig werd omgegaan. Als de zon volop scheen in de zomer werden de planten beschermd met een soort luiken waar maar weinig zon doorheen kon. Vandaag de dag is er een meer efficiënte manier van raamdecoratie om je planten te beschermen tegen te veel licht: shutters. Shutters | ThuisIn worden steeds vaker gebruikt, omdat het een mooie raamdecoratie is. Maar met shutters kan je ook exact de hoeveelheid licht (en privacy) op zonnige dagen bepalen. Het is een eenvoudige wijze om planten te beschermen tegen een overmaat aan licht met enige gewenning.

Hoe bepaal je hoeveel licht jouw plant nodig heeft?

De meeste planten die in onze huiskamers terecht komen, houden van halfschaduw. Deze staan in het oerwoud vaak in de schaduw van de grote bomen en krijgen om die reden zelden veel direct zonlicht. Zonder bescherming zullen deze het dan ook niet goed doen voor een raam op het zuiden. Op een wat grote afstand van het raam (3 tot 5 meter) of voor een raam met minder zonlicht komen ze beter tot hun recht. Zelfs met zonaanbidders zoals cactussen moet je tegenwoordig voorzichtig zijn om ze direct in de volle zon te zetten.

Ze zijn vaak gekweekt in onze streken en moeten daarom een tijdje wennen aan de zomerzon. Haal deze planten op het heetst van de dag dan ook even uit de zon. Kamerplanten die op een schaduwplek in huis kunnen staan, zijn er maar weinig, denk aan de bromelia en palmsoorten. Er is, net als met de benodigde hoeveelheid water, geen exacte richtlijn te geven voor de hoeveelheid licht die een kamerplant nodig heeft. Zeker bij grote planten is dit een kwestie van leren in de praktijk. Hoe langer een plant in leven blijft in je huiskamer hoe beter je zal leren omgaan met diens voorkeuren.

1 reactie


  • Aagje Willemsen

    Goedendag,Is het mogelijk om een link of artikel op uw pagina te plaatsen?Een teruglink kunt u verwachten van 1 van mijn websites (mocht u dat willen).De websites die ik in beheer heb zijn te zien in de online-spreadsheet op:https://docs.google.com/spreadsheets/d/1HLxkV4f-dUTrox5ZSRPs2oCBWSDh-Q-g6O_53TQVEEMMocht u een ander type samenwerking wensen, dan sta ik daar ook voor open.Wanneer u een gesponsorde (advertorial) samenwerking wenst, dan ontvang ik graag de tarieven/mogelijkheden.Laat u het mij maar weten, ik hoor graag van u terug!Groeten en een fijne dag,Aagje Willemsen  

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.