Kerria japonica Pleniflora – Ranonkelstruik

Kerria japonica Pleniflora

Ranonkelstruik

Kerria japonica Pleniflora of Ranonkelstruik is een sierheester met fris groen blad en een rijke bloei in het voorjaar met gevulde goudgele bloemen.

Kerria japonica Pleniflora is goed winterhard en wordt tot 2 m hoog.

Het is een compact groeiende, bloeiende heester met overhangende takken, die als het blad in de herfst afvalt, opvallen vanwege de groene kleur.

De heester vormt worteluitlopers, die regelmatig afgestoken moeten worden met een schep, om te voorkomen dat de heester overal in de tuin opkomt.

Ranonkelstruik kan solitair geplaatst worden, maar kan ook worden toegepast als een haag, die niet wintergroen is.

De bloemen zijn rijkelijk aanwezig en kunnen als snijbloemen dienen.

Standplaats Kerria japonica Pleniflora

De heester kan in zowel zon, als in halfschaduw of schaduw geplaatst worden. Staat hij in schaduw, dan zal de bloei echter wel een stuk minder zijn.

Iedere goede tuingrond is geschikt, zolang deze maar vochtig is, maar wel waterdoorlatend.

Bloei en blad

Kerria japonica Pleniflora is een langbloeiende plant, die rijk bloeit in het voorjaar met gevulde gele bloemen. De bloei is in de maanden april, mei en juni.

Het blad wordt gevormd na de start van de bloei en is getand en lichtgroen van kleur. Het mooie frisgroene blad steekt mooi af tegen de goudgele bloemen. De heester verliest in de herfst zijn blad, de groene takken hebben in de winter ook nog wel enige sierwaarde.

Verzorging Kerria japonica Pleniflora

Snoei de heester na de bloei om een mooi compacte heester te houden. Verwijder in het voorjaar dood hout.

De heester vormt ondergrondse wortelstekken. Steek deze regelmatig af, om te voorkomen dat de tuin overwoekert raakt. Heeft de wortelstek zelf wortels, dan kunt u hem ergens anders planten, ter plekke zal een nieuwe heester gaan groeien.

Geeft eventueel water als de grond teveel uitgedroogd raakt.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier