Kerria japonica – Ranonkelstruik

Kerria japonica

Kerria japonica  of Ranonkelstruik is een goed winterharde, bloeiende heester die bloeit in het voorjaar met gele bloemen en eventueel nog een tweede keer later in het jaar.

Kerria japonica wordt ongeveer 1.75 m tot 2 m hoog en groeit flink uit in de breedte. De plant is gemakkelijk te houden, zolang de grond maar vochtig genoeg is.

De heester vormt worteluitlopers, die regelmatig afgestoken moeten worden, om te voorkomen dat hij overal in de tuin opkomt.

De heester kan solitair geplaatst worden, maar kan ook worden toegepast als een (vrij laag blijvende) haag, die dus niet wintergroen is.

Standplaats Kerria japonica

Deze heester kan in de volle zon en in (half)schaduw staan. In de volle zon zal de bloemkleur vervagen. De heester kan in alle grondsoorten, zolang deze humusrijk en niet te droog is.

Bloei en blad

De langbloeiende heester bloeit in mei en juni met veel goudgele bloemen. Vaak treedt in augustus en september nog een tweede bloei op, maar wel met minder bloemen.

Het blad begint te groeien na het begin van de bloei van de heester en is gezaagd en lichtgroen van kleur. Het mooie frisgroene blad steekt mooi af tegen de goudgele bloemen.

Snoei Kerria japonica

Om de heester mooi van vorm te houden kun je hem na een jaar of drie het best gaan snoeien. Snoei na de eerste bloei ongeveer 1/3 van de takken tot vlak boven de grond terug, zo krijg je verjongingsgroei. Zo blijft de heester mooi van vorm en groeit hij niet helemaal dicht.

Vermeerderen Kerria japonica

De heester vormt ondergrondse wortelstekken. Als je deze niet afsteekt krijg je vanzelf meerdere heesters in de tuin. Je kunt een wortelstek afsteken, en als hij wortels heeft dan kun je hem ergens anders in de tuin ingraven en zal er ter plekke een nieuwe heester groeien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


  • h. van der Wielen

    Vraag: Mijn Keria-Japonika wordt helemaal bruin en lijkt af te sterven. Is er een ziekte?? of zijn het weersomstandigheden??