Cornus mas – Gele Kornoelje

Cornus masCornus mas of Gele Kornoelje is een bloeiende sierheester of boom met een overvloedige bloei met gele bloemen in de winter/voorjaar.

Hij  is alleen geschikt voor een grote tuin, omdat hij tot wel 5m hoog wordt. Cornus mas is echter ook op stam verkrijgbaar en past dan beter in de wat kleinere tuin.

De bloeiende heester is prachtig vanwege zijn overvloedige bloei met zeer veel gele bloemen, aan de dan nog kale takken in februari, en kan tot in april door blijven bloeien.

Cornus mas is goed winterhard en is in trek bij bijen en hommels vanwege de bloemen die er vroeg in het jaar aankomen als er verder nog niet veel bloeiende planten te vinden zijn, en bij vogels zodra er in het najaar rode vruchtjes aanhangen.

Standplaats Cornus mas

De heester staat het liefst in wat lichte schaduw, maar kan ook in de zon. Zet hem in humusrijke, kalkrijke grond.
Zorg ervoor dat deze geelbloeiende struik voldoende ruimte heeft om mooi uit te kunnen groeien. Hij kan wel 3 à 4 meter breed worden!

Bloei, bessen, blad

Cornus mas valt in februari en in het vroege voorjaar goed op vanwege zijn overvloedige bloei met gele bloemen. De bloemen verschijnen in februari en blijven tot eind april aan de heester/boom. Terwijl de bloemen afvallen wordt het blad gevormd.

Na de bloei komen er bessen aan de heester. In het najaar hangt de heester vol met rode bessen, die zeer aantrekkelijk zijn voor vogels, maar ook voor ons zijn ze eetbaar.

Het blad is glanzend en groen van kleur en komt vanaf eind april aan de takken. Opvallend zijn de goed zichtbare nerven in het blad. In de herfst verkleurd het blad met gele, oranje en rode kleuren.

Snoei Cornus mas

De heester hoeft bijna niet gesnoeid te worden. De ouder wordende heester kan wel wat verjonging gebruiken. Snoei hiervoor enkele van de oude takken weg direct na de bloei, het liefst voordat het nieuwe blad aan de heester verschijnt.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier