Cornus alba Sibirica Variegata – Bonte Kornoelje

Cornus alba Sibirica Variegata

Bonte Kornoelje

Cornus alba Sibirica Variegata of Bonte Kornoelje is een heester die het hele jaar door iets moois te bieden heeft. In het voorjaar bloeit de heester met witte bloemen, in het najaar verschijnen er witte bessen, het bontgekleurde groen witte blad heeft een mooie herfstverkleuring en in de winter vallen de prachtig roodgekleurde takken goed op.

Deze winterharde heester groeit breed uit en neemt een vierkante meter in beslag. Als de heester niet gesnoeid wordt zal deze zeker 2 m hoog worden. Zorg bij het aanplanten dus voor een mooie ruime plek, zodat Cornus alba Sibirica Variegata volop tot zijn recht komt.

Standplaats Cornus alba Sibirica Variegata

De bloeiende heester kan in zon, halfschaduw en zelfs in de schaduw staan.

De grond kan het best voedsel- en humusrijk zijn en waterdoorlatend. Verder gaat de voorkeur uit naar zure of neutrale grond. Kalk wordt niet goed verdragen.

Bloei, bessen en blad

Cornus alba Sibirica Variegata bloeit in mei en juni met crème witte bloemen. In het najaar kan de bloei gevolgd worden door witte bessen. Het blad is bontgekleurd met groen en wit, waarbij het wit voornamelijk aan de randen zit. In de herfst verkleurd het blad mooi naar roze rode kleuren, voordat het voor de winter afvalt.
Dan komen de prachtig roodgekleurde takken in beeld, die in de vaak kale wintertuin mooi tot hun recht komen.

Verzorging Cornus alba Sibirica Variegata

  • Snoei zorgt voor nieuwe takken, die mooi rood van kleur zijn in de winter. Wat de snoei betreft zijn er twee mogelijkheden. Vindt u vooral de rode takken erg mooi dan kunt u het best in het voorjaar, voordat de knoppen gevormd worden, alle takken tot ongeveer 10 cm boven de grond terug knippen. Het nieuwe hout wat gevormd wordt is prachtig mooi rood van kleur.
  • U kunt ook verjongingssnoei toepassen, waarbij ongeveer ¼ deel van de oudste takken wordt teruggesnoeid. Aan de niet gesnoeide takken komen bloemen en eventueel bessen, de gesnoeide takken zullen extra mooi rood kleuren.
  • Bemest de heester na de snoei met organische mest.

Cornus soorten

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier