Cornus alba Elegantissima – Bonte Kornoelje

Cornus alba Elegantissima

Bonte Kornoelje

Cornus alba Elegantissima of Bonte Kornoelje is een snelgroeiende bloeiende heester met bontgekleurd groen wit blad, witte bloemen en bessen en prachtige rode twijgen die in de winter vooral opvallen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van de heester.

Deze heester kan tot 2,5 à 3 m hoog worden zonder snoei. Met snoei wordt hij ongeveer 1m hoog.

Cornus alba Elegantissima is een bladverliezende heester, die goed winterhard is.

Standplaats Cornus alba Elegantissima

Bonte Kornoelje staat graag in de zon of halfschaduw.

Het is een mooie heester voor in de tuin, verder zie je hem ook wel hier en daar in het straatbeeld in de gemeentegrond.

De grond kan het best voedsel- en humusrijk zijn en wat vochtig.

Wanneer bloeit Bonte Kornoelje?

De heester bloeit in mei en juni met witte bloemen, later in het jaar gevolgd door witte besjes en heeft mooi groot bontgekleurd blad, met groen in het midden en een onregelmatige witte rand eromheen. In de herfst kleurt het blad prachtig rood en valt daarna af voor de winter.

Na het afvallen van het blad komen de prachtig rode twijgen goed tot hun recht in de verder vaak kleurloze wintertuin.

Snoei Cornus alba Elegantissima

Wat snoeien betreft kunt u een keuze maken. Houdt u vooral van bloemen en bessen, dan hoeft u niet speciaal ieder jaar te snoeien. De heester zal 2,5 tot 3 meter hoog worden.

Vindt u de rode twijgen ook wel erg mooi, dan kunt u verjongingssnoei toepassen. Hierbij snoeit u ieder voorjaar, in februari, ongeveer 1/3 van de oude takken terug tot vlak bij de grond. Snoei tot vlak boven een oog. Er zullen weer mooie nieuwe twijgen groeien met een mooie rode kleur.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en de tuin is al twintig jaar mijn tweede huis. Met mijn groene vingers wroet ik in de aarde en ik deel dit plezier graag met jullie! Ik vind het erg leuk wanneer je een reactie achterlaat op mijn artikel. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier!