Cornus Kousa chinensis – Chinese Kornoelje

Cornus Kousa chinensisCornus Kousa chinensis of Chinese Kornoelje is een prachtige boom of meerstammige struik die oorspronkelijk uit China afkomstig is.

Deze bloeiende struik is niet alleen mooi vanwege zijn grote blad wat in de herfst prachtig verkleurd van groen naar rood, maar vooral ook van zijn bijzonder mooie bloemen, opgebouwd uit gekleurde schutbladeren rondom vrij onopvallende groene bloemen.

De boom/struik komt solitair het mooist tot zijn recht. Zorg dat je voldoende ruimte hebt om hem mooi uit te laten komen. De volwassen boom/struik kan wel 6 meter hoog worden en wordt dan ook ongeveer zo breed.

De takken aan de struik/boom groeien eerst redelijk verticaal, maar gaan later meer horizontaal groeien. Daardoor kan de struik breed uitgroeien op den duur. Het is een langzaam groeiende plant, die winterhard is en in de winter zijn blad verliest.

Standplaats Cornus Kousa chinensis

De struik staat graag in de volle zon, maar kan ook halfschaduw verdragen.

De grond kan het best humusrijke (zand)grond zijn en mag niet kalkrijk zijn. Zorg voor een waterdoorlatende grond en een plek beschut tegen harde wind.

Wanneer vindt de bloei plaats?

De bloei vindt plaats in mei en juni en is zeer overvloedig.  De bloemen bestaan uit onopvallende bloemhoofdjes met een groene kleur omgeven met vier grote witte schutbladen.
Het geheel is ongeveer 10 cm groot. Aan het eind van de bloei verkleuren de schutbladen naar roze.

Er zijn verschillende soorten Cornus Kousa chinensis met verschillende kleuren schutbladen.

Na de bloei, in augustus en september, kunnen er roze/rode vruchten (die veel op aardbeien lijken) groeien, waar vogels dol op zijn. Cornus Kousa chinensis is dan ook een zeer geschikte plant voor de vogelvriendelijke tuin.

Het blad is groot en donkergroen, de onderkant van het blad is blauwgroen. In de herfst verkleurd het blad prachtig naar rode kleuren. Cornus Kousa chinensis is een bladverliezende struik/boom.

Hoe snoei je de boom?

Deze plant kan het best niet gesnoeid worden. De mooie vorm raakt in bijna alle gevallen aangetast door snoei. Bedenk dus van te voren of de gekozen standplaats genoeg ruimte biedt voor de ouder wordende plant.  

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

3 reacties


  • John

    We hebben al sinds 2011 een mooi groeiende blad gevende Cornus kousa chinensis. Echter tot onze spijt nog niet één bloem gegeven. Waar kan daarvan de oorzaak zijn. Wie weet kunt u mij helpen.


  • GC.Winder

    Je moet gewoon op haar mopperen en 2 jaar na aanplant geeft ze haar eerste bloemen.


  • Gonny

    bestaat er ook een cornus die nooit bloeit, wij hebben er twee in de tuin, één met die mooie witte bloemen en eentje staat er al meer dan drie jaar en wordt in de zomer al mooi rood van kleur, maar nog nooit een bloem gezien, wie weet dit?