Cornus Kousa chinensis – Chinese Kornoelje

Cornus Kousa chinensis

Cornus Kousa chinensis – Chinese Kornoelje

Cornus Kousa chinensis of Chinese Kornoelje is een prachtige boom of meerstammige struik die oorspronkelijk uit China afkomstig is.

Deze bloeiende struik is niet alleen mooi vanwege zijn grote blad wat in de herfst prachtig verkleurd van groen naar rood, maar vooral ook van zijn bijzonder mooie bloemen, opgebouwd uit gekleurde schutbladeren rondom vrij onopvallende groene bloemen.

Cornus Kousa chinensis komt solitair het mooist tot zijn recht. Zorg dat je voldoende ruimte hebt om hem mooi uit te laten komen.

De volwassen boom/struik kan wel 6 meter hoog worden en wordt dan ook ongeveer zo breed.

De takken aan de struik/boom groeien eerst redelijk verticaal, maar gaan later meer horizontaal groeien. Daardoor kan de struik breed uitgroeien op den duur.

Het is een langzaam groeiende plant, buttondie winterhard is en in de winter zijn blad verliest.

Standplaats Cornus Kousa chinensis

De struik staat graag in de volle zon, maar kan ook halfschaduw verdragen.

De grond kan het best humusrijke (zand)grond zijn en mag niet kalkrijk zijn. Zorg voor een waterdoorlatende grond.

Cornus Kousa chinensis houdt van een plek beschut tegen harde wind.

Bloei en blad

Cornus Kousa chinensis bloeit overvloedig in mei en juni. De bloemen bestaan uit onopvallende bloemhoofdjes met een groene kleur omgeven met vier grote witte schutbladen.
Het geheel is ongeveer 10 cm groot. Aan het eind van de bloei verkleuren de schutbladen naar roze.

Er zijn verschillende soorten Cornus Kousa chinensis met verschillende kleuren schutbladen.

Na de bloei, in augustus en september, kunnen er roze/rode vruchten (die veel op aardbeien lijken) groeien, waar vogels dol op zijn. Cornus Kousa chinensis is dan ook een zeer geschikte plant voor de vogelvriendelijke tuin.

Het blad is groot en donkergroen, de onderkant van het blad is blauwgroen. In de herfst verkleurd het blad prachtig naar rode kleuren. Cornus Kousa chinensis is een bladverliezende struik/boom.

Snoei Cornus Kousa chinensis

Deze plant kan het best niet gesnoeid worden. De mooie vorm raakt in bijna alle gevallen aangetast door snoei. Bedenk dus van te voren of de gekozen standplaats genoeg ruimte biedt voor de ouder wordende plant.

Cornus soorten