Reuzenkornoelje – Cornus Controversa Variegata

Reuzenkornoelje (Cornus Controversa Variegata) is een bladverliezende sierheester of boom die zeer goed winterhard is.

Cornus Controversa Variegata heeft een mooie brede groeiwijze in etages. Het blad is bont gekleurd, met wit/geel en groen. De heester is mooi als solitair in een border. Geef hem voldoende ruimte om mooi uit te komen.

In juni en juli krijgt de heester prachtige platte bloemschermen, met veel kleine witte pluizige bloemen. De bloemschermen kunnen een doorsnede krijgen van wel 10 cm. Na de bloei kan de heester nog bessen vormen met een blauw/zwarte kleur, maar dit gebeurd niet altijd.

De heester staat mooi in een Japanse tuin en kan 4 tot 7,5 m hoog worden en breed uitgroeien. De vorm kan het best in stand gehouden worden, dus snoei de heester alleen om dode of beschadigde takken te verwijderen. Vermeerderen kan d.m.v. het nemen van een winterstek.

Standplaats Cornus Controversa Variegata

De heester staat graag in zon of halfschaduw en staat bovendien graag beschut voor wind. De grond moet goed waterdoorlatend zijn, maar niet droog.

Verder houdt de heester van een humusrijke, licht zure tuingrond.

Bloei en blad

Cornus Controversa Variegata Cornus Controversa Variegata bloeit in juni en juli met grote platte bloemschermen met witte bloemen. Na de bloei kunnen er bessen gevormd worden met een rood/ paarse kleur, maar dit gebeurd niet altijd.

De heester heeft bont blad in de kleur wit/geel, groen. Het blad is aan de onderzijde licht behaard en de nerven liggen diep in het blad. In de winter laat de heester zijn blad vallen.

Snoei

Reuzenkornoelje kan het best met rust worden gelaten, snoei is in principe niet nodig. Dode en beschadigde takken kunnen wel verwijderd worden, ook om wonden aan gezonde takken te voorkomen. Beschadigde takken zijn bevattelijker voor ziekten.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

2 reacties


  • P.J.Nicolaas

    Kan ik de Cornus controversa variegata ook snoeien om hem v.w.b. formaat in toom te houden.


    • Willemien Mostert

      Snoei kan de mooie vorm van de heester bederven. Worden de takken echt te lang, dan zou ik er een paar bijna helemaal terugknippen en een ander jaar een paar andere takken. Knip je halverwege een tak een stuk weg, dan groeien er twee takken voor terug. Succes. Groeten, Willemien