Cornus alba Kesselringii – Witte Kornoelje

Cornus alba Kesselringii

Cornus alba Kesselringii of Witte Kornoelje is een snelgroeiende sierheester met meerdere mooie eigenschappen; witte bloemen in voorjaar, witte bessen in najaar, rode bladverkleuring in herfst en een prachtig wintersilhouet met glanzende takken in de kleur purperrood, tegen zwart aan.

De winterharde heester groeit snel en kan tot wel 3 m hoog worden. Door hem ieder voorjaar tot de grond terug te knippen kunt u de hoogte echter beperken tot ongeveer 1 m.

Deze bloeiende heester staat mooi solitair op een ruime plek in de tuin, maar kan ook als losse (niet groenblijvende) haag worden aangeplant.

Standplaats Cornus alba Kesselringii

De heester staat graag op een plek in de zon of halfschaduw, maar een schaduwplek behoort ook tot de mogelijkheden.

De grond kan het best vochtig, maar waterdoorlatend zijn buttonen humus- en voedselrijk.

Bloei, bessen en blad

Cornus alba Kesselringii bloeit in mei en juni met witte bloemen. In het najaar komen er witte / witblauwe bessen aan de heester.

Het blad is donkergroen van kleur. Het nieuwe blad is rood van kleur en ook in de herfst kunt u genieten van een prachtige rood paarse kleur.Cornus alba Kesselringii

In de winter valt het blad af en dan komen de prachtige glanzende purperrode /zwarte takken tot hun recht.

Snoei Cornus alba Kesselringii

Wat snoei betreft kunt u zelf kiezen waar u voor wil gaan. Wilt u dat ieder jaar alle takken mooi rood/ zwart gekleurd zijn, snoei dan alle takken in het voorjaar tot vlak boven de grond terug. De heester zal dan ongeveer 1 m hoog worden.

Wilt u echter ook kunnen genieten van bloemen en bessen, dan is het beter om ongeveer 1/3 van de oudste takken terug te snoeien. De overgebleven takken zullen bloemen en bessen dragen en alleen de nieuwe takken krijgen de mooie rood zwarte kleur. De heester wordt nu ongeveer 3 m hoog.

Meer soorten; Cornus soorten