Lavandula stoechas – Kuiflavendel

Lavandula stoechas

Lavandula stoechas wordt in Nederland vlinderlavendel of kuiflavendel genoemd. In tegenstelling tot de ‘gewone’ lavendel ( lavendula augustifolia) is deze soort niet goed winterhard. De plant doet het dan ook het best in een kuip die ’s winters op een koele plek binnen kan staan.

Lavandula stoechas is een groenblijvende plant. De half heester wordt ongeveer 50 tot 70 cm hoog. De plant is erg in trek bij vlinders, bijen en vliegen.

Standplaats Lavandula stoechas

De heester staat graag in de volle zon op een beschutte plek. De plant doet het goed in normale grond, die droog is en licht humusrijk. Deze lavendelsoort houdt, in tegenstelling van de gewone soort, van een licht zure bodem.
Kuiflavendel is matig winterhard, zet de plant bij vorst binnen op een koele, lichte plek.

Wanneer bloeit Lavandula stoechas?

Deze langbloeiende plant bloeit met lila/paarse bloemen van juli tot en met september. De langgerekte bloemaren bloeien van onder naar boven met langwerpige ‘kuifvormige’ bloemen. De bloemen geuren sterk.

Blad

De plant heeft groen, grijs/zilverkleurig blad. Het blad ruikt bij kneuzen heel anders dan de gewone soort Lavendel, je ruikt duidelijk een dennengeur.

Snoei

Lavandula stoechas moet regelmatig worden bijgehouden met snoeien. Zonder snoei verhouten de takken onderaan, en zullen alleen nog bovenaan de takken blad en bloemen gevormd worden. Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemen en een klein stukje van de takken weggeknipt worden. Drastischer snoeien gebeurt in het voorjaar, tussen half maart en april.

Snoei de plant tot 15 cm boven de grond terug, maar pas op dat je verhoute takken niet te diep snoeit, die zullen nooit meer uitlopen. Op de nieuwe te vormen takken zullen bloemen komen. Lavendel blijft vaak maar een paar jaar mooi, vervangen van de heester is dan de beste optie.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier