Lavandula stoechas – Kuiflavendel

Lavandula stoechas

Lavandula stoechas – Kuiflavendel

Lavandula stoechas wordt in Nederland vlinderlavendel of kuiflavendel genoemd. In tegenstelling tot de ‘gewone’ lavendel ( lavendula augustifolia) is deze soort niet goed winterhard. De plant doet het dan ook het best in een kuip die ’s winters op een koele plek binnen kan staan.

Lavandula stoechas is een groenblijvende plant. De half heester wordt ongeveer 50 tot 70 cm hoog. De plant is erg in trek bij vlinders, bijen en vliegen.

Standplaats Lavandula stoechas

De heester staat graag in de volle zon op een beschutte plek. De plant doet het goed in normale grond, die droog is en licht humusrijk. Deze lavendelsoort houdt, in tegenstelling van de gewone soort, van een licht zure bodem.
Lavandula stoechas is matig winterhard, en kan bij vorst dus het best binnen worden gehouden op een koele, lichte plek.

Wanneer bloeit Lavandula stoechas?

Deze langbloeiende plant bloeit met lila/paarse bloemen van juli tot en met september. De langgerekte bloemaren bloeien van onder naar boven met langwerpige ‘kuifvormige’ bloemen. De bloemen geuren sterk.

Blad

De plant heeft groen, grijs/zilverkleurig blad. Het blad ruikt bij kneuzen heel anders dan de gewone soort Lavendel, je ruikt duidelijk een dennengeur.

Snoei

Lavandula stoechas moet regelmatig worden bijgehouden met snoeien. Zonder snoei verhouten de takken onderaan, en zullen alleen nog bovenaan de takken blad en bloemen gevormd worden. Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemen en een klein stukje van de takken weggeknipt worden. Drastischer snoeien gebeurt in het voorjaar, tussen half maart en april.

De plant kan tot 15 cm boven de grond teruggesnoeid worden, maar pas op dat je verhoutte takken niet te diep snoeit, die zullen nooit meer uitlopen. Op de nieuwe te vormen takken zullen bloemen komen. Lavendel blijft vaak maar een paar jaar mooi, vervangen van de heester is dan de beste optie.

Lavendel soorten