Miscanthus sinensis Malepartus – Prachtriet – Chinees Riet

Miscanthus sinensis Malepartus of Prachtriet of Chinees Riet is een mooie rietsoort met breed groen blad, met een witte streep in het midden. Lees hier alles over de standplaats, verzorging, snoei en waar je Prachtriet kunt kopen.

Algemene informatie Miscanthus sinensis Malepartus

De plant is winterhard en behoud ’s winters zijn blad niet. De plant vormt prachtige bloempluimen in een roodbruin/ zilverwitte kleur, die ook in de winter grote sierwaarde hebben. Deze rietsoort wordt ongeveer 1.70 m hoog. Prachtriet (Chinees Riet) staat mooi in groepsbeplanting, maar ook solitair in de border of bij de vijver komt het mooi tot zijn recht. Riet staat vaak bekent als een woekerende plant, maar het goede nieuws is dat dit riet niet woekert.

Blad en Bloei Miscanthus sinensis Malepartus

Prachtriet heeft vrij breed groen blad, met een witte streep in het midden. De plant verliest in de winter zijn blad.

De plant krijgt zeer veel mooie roodbruine/ zilverkleurige pluimen, die lang blijven staan. Ook als de plant is uitgebloeid blijven de pluimen nog erg lang mooi. De Miscanthus bloeit van half augustus tot november.

Standplaats Miscanthus sinensis Malepartus

Chinees Riet staat graag in de volle zon, maar verdraagt ook halfschaduw. De plant kan af en toe een periode van droogte doorstaan.

De plant doet het goed in alle grondsoorten, als de grond maar waterdoorlatend is. In grond die langdurig erg nat blijft kan de wortelkluit gaan rotten. Het liefst staat de plant in goed bemestte luchtige grond.

Hoe verzorg en snoei je Prachtriet?

Miscanthus sinensis Malepartus is winterhard, maar bij strenge vorst is het raadzaam om de wortelkluit te beschermen met mulch of bladeren. In het voorjaar moet de plant gesnoeid worden, je knipt alle stengels af op een hoogte van 10 cm. Geef na het snoeien organische mest. De plant begint al snel weer uit te lopen tot een hoogte van ongeveer1.70 m.

Vermeerderen van de plant kan gebeuren door de kluit te scheuren in het voorjaar.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier