Monarda Marshall’s Delight – Bergamotplant

Monarda Marshall's Delight

Bergamotplant

Monarda Marshall’s Delight of Bergamotplant is een rijkbloeiende vaste plant met roze bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging van deze plant.

Deze soort wordt ongeveer 80 cm hoog en is een winterharde plant waarvan de bloemen aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen en die goed als snijbloem toegepast kunnen worden.

Het is een stevige plant die geen steun nodig heeft in de border.

Plant voor een opvallend resultaat in de border 7 à 9 stuks per vierkante meter.

Monarda is gevoelig voor meeldauw, maar deze soort is daar minder gevoelig voor. Door de planten tijdens droge perioden voldoende water te geven is de kans op het krijgen van meeldauw beperkt.

Standplaats Monarda Marshall’s Delight

Deze langbloeiende plant staat graag in de zon in humusrijke vochtige, maar wel waterdoorlatende grond.

Bloei en blad

Monarda Marshall’s Delight is een rijk- en langbloeiende plant met roze bloemen. De bloei is in juli en augustus. De uitgebloeide bloemen hebben ook in de winter sierwaarde. Verwijder ze in het voorjaar om hier van te profiteren. Stimuleer doorbloei door uitgebloeide bloemen direct te verwijderen. Dit is dus een keuze die u moet maken.

Het groene blad is geurend. In de winter verliest de plant zijn blad.

Verzorging Monarda Marshall’s Delight

  • Bemest de plant in het voorjaar met organische mest.
  • Vermeerderen de plant d.m.v. scheuren. Door dit om de drie à vier jaar te doen blijft de plant in goede conditie.
  • Geef water tijdens lange perioden van droogte. Door de grond voldoende vochtig te houden kan de kans op meeldauw zoveel mogelijk beperkt worden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


  • Martin Nauta

    Vraagje: ik heb een half verdroogde Monarde gekregen, die heb ik in een pot met hydrokorrels en potaarde gezet maar het bovenste deel van de plant met de bloemen is verdroogd. Vanaf een derde van de wortel komen echter wel nieuwe blaadjes. Is het verstandig om de verdroogde delen te snoeien of moet je dat pas doen als de plant uitgebloeid is.

    Met vriendelijke groet,
    Martin Nauta