Nandina Magical Sunrise – Hemelse Bamboe – Schijnbamboe

Nandina Magical Sunrise

Hemelse Bamboe

Nandina Magical Sunrise of Hemelse Bamboe of ook wel Schijnbamboe genoemd is een groenblijvende sierheester die veel moois te bieden heeft zoals witte bloemen in de zomer, prachtig oranje rood blad verkleurend naar groen en rode bessen in de winter.

De vernoeming naar Bamboe doet misschien vermoeden dat de plant woekert, maar dat is niet zo.

Nandina Magical Sunrise is zeer geschikt voor de kleine tuin vanwege zijn bescheiden formaat en compacte groei. De plant wordt ongeveer 50 cm hoog en breed.

De heester kan solitair in de border worden geplant of in een groep van 3 à 5 stuks per vierkante meter. Het is een goede bodembedekker die ook als laagblijvende haag kan worden toegepast. Ook in een pot op het terras staat de heester prachtig!

De heester is redelijk winterhard. Toch kan het zeker geen kwaad om enige vorstbescherming te bieden, want een strenge winter kan de heester de das omdoen. Plaats de heester op een beschutte plek uit harde koude wind, de overlevingskansen nemen daardoor flink toe.

Standplaats Nandina Magical Sunrise

Deze bloeiende heester kan zowel in zon en halfschaduw staan. Zorg voor beschutting tegen koude wind i.v.m. de vorstgevoeligheid.

De grond moet waterdoorlatend zijn en als de heester in de volle zon staat het liefst vochtig.

Bloei, bessen en blad

Nandina Magical Sunrise is een groenblijvende plant die met witte bloemen bloeit in juli.

Bij een voldoende warme zomer komen er in het najaar rode bessen aan de heester, die tot in de winter blijven zitten.

Het puntvormige blad varieert in kleur van koperkleurig naar groen naar oranje rood. De heester behoudt in de winter zijn blad.

Snoei Nandina Magical Sunrise

Snoeien is niet nodig. Mocht u de heester toch willen snoeien doe dit dan eind maart. U kunt lange uitlopers verwijderen en bij een oudere heester kan verjongingssnoei gewenst zijn. Knip dan enkele, maar niet teveel, dikke oude takken aan de basis van de plant weg. De heester zal zich verjongen en het hart krijgt weer meer licht.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier