Narcissen: soorten, verzorging

Narcissen

Het is leuk om de, vaak kale, tuin in het vroege voorjaar op te fleuren met bollen. Narcissen zijn een aanwinst voor iedere tuin, ze zijn er in gele en witte varianten. Het zijn gemakkelijke bollen, die het vrijwel altijd overal doen. Ze kunnen zowel in de zon als in de halfschaduw staan.

Het planten van Narcissen

In het najaar, tussen half september tot half oktober, kunnen Narcissen geplant worden. De bollen moeten in een plantgat gezet worden dat twee keer de hoogte heeft van de bol zelf. Narcissen kunnen in groepjes in de border gezet worden,buttontussen heesters, tussen lage bodembedekkers of zelfs in het gras, maar ook in potten op het terras zullen ze goed tot hun recht kunnen komen.

Veel Narcissen soorten zijn geschikt voor verwilderen, dat wil zeggen dat ze na de bloei kunnen blijven staan in de grond. Het loof moet rustig kunnen afsterven, het volgende jaar gaan de bollen gewoon weer bloeien. Het is ook verstandig om uitgebloeide bloemen eraf te knippen. Zo wordt alle energie in de bol opgeslagen.

Standplaats

Narcissen staan graag in de volle zon of in lichte schaduw. Op een zonnige plek zullen ze eerder gaan bloeien dan op een plek met veel schaduw.

Ze staan graag in een losse humusrijke en vruchtbare grond, die goed waterdoorlatend is.

Bloei

In het voorjaar komt al vroeg wat groen boven de grond. Afhankelijk van het weer beginnen ze al vroeg in het voorjaar te bloeien, bij veel kou wordt de bloei wat uitgesteld.

Vermeerderen

Als de pollen al een aantal jaren in de grond staan, kun je ze eruit halen, om de bollen uit elkaar te trekken. Plant ze meteen weer op een andere plek in de tuin.

Enkele soorten Narcissen

 • Narcis têtê-à-têtê; Dit is een narcis op een korte steel. Voordeel is dat ze, ook met veel wind, mooi overeind blijven staan. Ook is het blad wat minder opvallend in de tuin, als het moet afsterven aan de bol na de bloei. De Narcisbloem is fel geel van kleur.
 • Narcissus ‘Cheerfullness’; Een Narcisvorm met gevulde bloemen, die midden voorjaar bloeit.  De bloemen zijn wit van kleur en hebben een crème wit hart.
 • Narcissus cyclamineus; Deze Narcis bloeit aan het begin van het voorjaar met hangende gele bloemen met overeind staande bloembladen.
 • Narcissus bulbocodium; Deze Narcis bloeit in april/ mei met gele bloemen. De kroon is geel/ oranje en is in verhouding vrij groot en heeft een trechtervorm. De blaadjes van de bloem zijn heel klein. Het is een miniatuurnarcis, de hoogte wordt 10 à 15 cm.
 • Narcissus ‘Dutch Master’; Deze Narcis bloeit in het midden van het voorjaar met goudgele bloemen. De bloem heeft een korte trompet, met franjes.

Tip over Narcissen

In de winter kun je voor in huis of op het terras al bloeiende narcissen kopen. Ik zet ze ’s winters vaak in huis, dat ziet er lekker fleurig uit. Zodra ze uitgebloeid zijn, laat ik het loof in de garage afsterven. Zodra het einde van het voorjaar in het zicht is plant ik de bollen in de tuin. Tot nu toe zijn ze daarna altijd nog  het volgende voorjaar gaan bloeien.

Andere mooie voorjaarsbloeiende bollen

Allium

Galanthus nivalis

Muscari

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

30 Reactiesnaar “Narcissen: soorten, verzorging”

 1. ger gerrits schreef:

  telkens in het voorjaar als de narcissen in het gazon zijn uitgebloeid vraag ik me af wanneer ze totaal kunnen worden afgeknipt om het gazon weer volledig te kunnen maaien
  moet de plant helemaal geel geworden zijn?
  wat is het het antwoord??

  • Het beste is het om het loof helemaal te laten afsterven, al de voedingstoffen kunnen dan in de bol opgeslagen worden. Hoe eerder je het blad verwijderd, hoe groter de kans is dat de bollen het steeds slechter gaan doen.

 2. Werner Verbruggen schreef:

  Beste, vorig jaar was het vrij zacht in de winter, mijn narcissen (een 300-tal) kwamen toen al 5 cm uit de grond, toen werd het kouder en zijn er veel kapot gegaan. Dit jaar is het nog zachter en staan ze al overal uit, sommigen al meer dan 5 cm, vanaf volgende week gaat het kouder worden, hoe kan ik zorgen dat de tuin toch in de lente mooi gaat staan met al de narcissen?
  Bedankt alvast voor de tips.
  Mvg
  Werner

 3. Mari schreef:

  Tip: na de bloei, oude bloemen afknippen. Een elastiekje om al het blad doen zodat er ruimte komt voor de planten eromheen. Blad van de narcissen laten afsterven. Zodra het afgestorven blad is afgestorven kun je heel makkelijk het bundeltje afgestorven blad wegnemen en weggooien.

 4. Rietje schreef:

  Hoe komt het dat de gele narcissen steeds langer worden,en dat ze allemaal omvallen.Onderaan de stengel is de kleur eerder licht geel ipv.groen.Wat kan ik eraan doen dat de stengels kort zijn en niet meer omvallen.Rietje

  • Ik zet zelf in de tuin meestal têtê à têtê narcissen, omdat die niet zo snel omvallen vanwege de korte steel. U zou ze nu kunnen proberen te steunen met stokjes en draad, maar echt fraai wordt het daar waarschijnlijk niet van.

 5. Jacqueline schreef:

  beste Willemien,

  ik heb ongeveer 30 bollen in een pot ( buiten)staan vanaf januari. Ik heb nu de verdorde bladeren erafgeknipt. Kan ik de bollen nu het beste in de garage bewaren ( los of in de pot)of nu al in de volle grond planten?
  Bvd.

  • Het kan beide. Het is overigens het beste om al het loof eerst helemaal te laten afsterven, zodat al het voedsel in de bol kan worden opgeslagen. Ik zet zelf narcissen die in een pot hebben gestaan na het bloeien meteen in de volle grond.

 6. Leen schreef:

  Beste bloemen liefhebbers,

  Enkele jaren geleden kreeg ik van mijn mama narcis bollen.
  Hele mooie tweekleurige bloemen. Inmiddels is mama overleden maar ik ben zo blij als haar bloemen weer hun kopje opsteken, doch, het worden er steeds minder helaas.
  De bollen zitten nu 4 jaar in de grond en staan op een zonnig plekje met er langs hoge grassen (die nu nog moeten opkomen). Hoe kan ik de toestand van de bollen verbeteren zodat deze toch nog kunnen vermeerderen en ik nog vele jaren van dit mooie geschenk van mama kan genieten?

  Alvast bedankt,

  Leen

  • Het kan gebrek aan voeding zijn. Als bollen een aantal jaren op dezelfde plek staan gaan ze elkaar verdringen en al die bollen hebben voeding nodig. Laat ook altijd het blad helemaal afsterven, zodat de voeding uit het blad in de bol kan worden opgeslagen. Geef dus voldoende voeding en graaf de pollen eventueel op en deel ze. Hopelijk wil dit werken en kan je volgend jaar weer genieten van de narcissen. Succes!

 7. Hildegarde schreef:

  als de narcissen uitgebloeid zijn, knip ik onder de bloem af? of de ganse stengel kort bij de grond? het loof moet ik laten staan tot het helemaal verdord is lees ik hier. bedankt voor de tip met de elastiek, dat ga ik meteen uitproberen.
  dankjewel

 8. Hildegarde schreef:

  dankjewel voor de snelle reactie Willemien,… mag ik nog even wat vragen? bij primula’s moeten de verwelkte bloempjes weggeplukt worden. zijn dit enkel de gekleurde bloemblaadjes of ook het kelkje of de ganse stengel?
  het is duidelijk dat ik nog geen groene vingers heb hé,… heb nog veel te leren maar wil het wel goed doen,… fijne zondag nog en tot de volgende keer.

 9. anna schreef:

  Ik heb narcissen en tulpen buiten in een pot staan. Ze zijn uitgebloeid. Ik wil ze graag vermeerderen, hoe doe ik dat?
  Bvd.

 10. liesbet schreef:

  Mijn narcissen komen niet tot bloei. Ik heb ze in potten gezet maar van veel narcissen komt komt er maar 1 tot bloei?

 11. leon dirix schreef:

  Hoi,

  Als de narcissen uitgebloeid zijn laat ik de bladeren afsterven maar wat moet ik met de grond en de wortels van de bloem moet ik die er aan laten zitten of de bloembollen grond en wortelvrij maken ?

  groet, leon

 12. kim de graaf schreef:

  het beste is om het loof helemaal af te laten sterven.

 13. Anja schreef:

  Hallo, bolletjes liefhebber.
  Ik heb een vraag over narcis bollen.
  Ik heb ze nu gekocht en de bol heeft eekleine uitloop van groen van ongeveer 4-5cm.
  HOELANG duurt het nu voordat er jgele blormen uit komen ??? Hoelang heb ik er plezier van g

 14. Anja schreef:

  Hoe lang duurt het nu ik mijn bollen in de pot heb binnen . Ze zijn nu 4-5 cm groen.
  Maar over hoe zo.n tijd zie ik geel….???

  Dit ivm paasstukjes maken !!

 15. anna schreef:

  Veel van mijn narcissen geven geen bloem. Moet ik ze vervangen of laten staan?

 16. anna schreef:

  Veel van mijn narcissen geven geen bloem. Moet ik ze eruit halen of gaan ze het volg.jaar wel bloeien?

 17. Royaal schreef:

  de narcissen die ik heb staan in een houten sierpot. deze zijn nu uitgebloeid. is het nodig dat ik ze later in de grond zet of kunnen ze in de houten sierpot blijven staan. de bollen zie je wel deze zijn dus niet onder de grond geplaatst.
  graag een reactie
  bvd.

 18. Royaal schreef:

  ok bedankt

 19. Rene schreef:

  Ik heb geen verstand van narcissen maar langs de weg zie ik vaak gele narcissen staan waarvan, na een paar weken en vlak voordat ze verwelken, de kelk oranje wordt. Welke soort is dit en is dit normaal?

 20. Maria Bindels schreef:

  Ik heb heel veel bladeren in mijn dahlia’s daardoor komen ’n hoop knopen niet uit, kan ik deze bladeren er uit knippen?

 21. Daniel schreef:

  Van de narcissen in mijn tuin worden dit jaar de bloemen aangevreten tot ze helemaal verdwenen zijn. Beetje mysterieus. Ik zie geen slakken of ander knagend ongedierte. Kan het een soort luis zijn dat aan de bloemblaadjes vreet?

Plaats een reactie