Narcissen: soorten, verzorging, standplaats, kopen

Narcissen

Het is leuk om de, vaak kale, tuin in het vroege voorjaar op te fleuren met bollen. Narcissen zijn een aanwinst voor iedere tuin, ze zijn er in gele en witte varianten. Het zijn gemakkelijke bollen, die het vrijwel altijd overal doen. Ze kunnen zowel in de zon als in de halfschaduw staan.

Het planten van Narcissen

In het najaar, tussen half september tot half oktober, kunnen Narcissen geplant worden. De bollen moeten in een plantgat gezet worden dat twee keer de hoogte heeft van de bol zelf. Narcissen kunnen in groepjes in de border gezet worden,tussen heesters, tussen lage bodembedekkers of zelfs in het gras, maar ook in potten op het terras zullen ze goed tot hun recht kunnen komen.

Veel Narcissen soorten zijn geschikt voor verwilderen, dat wil zeggen dat ze na de bloei kunnen blijven staan in de grond. Het loof moet rustig kunnen afsterven, het volgende jaar gaan de bollen gewoon weer bloeien. Het is ook verstandig om uitgebloeide bloemen eraf te knippen. Zo wordt alle energie in de bol opgeslagen.

Narcissen kopen

Er zijn veel verschillende soorten Narcissen te koop, met gele en witte kleuren. Klik op onderstaande button om Narcissen bollen te kopen!

Narcissen kopen

Narcissen kopen

Standplaats

Narcissen staan graag in de volle zon of in lichte schaduw. Op een zonnige plek zullen ze eerder gaan bloeien dan op een plek met veel schaduw.

Ze staan graag in een losse humusrijke en vruchtbare grond, die goed waterdoorlatend is.

Bloei

In het voorjaar komt al vroeg wat groen boven de grond. Afhankelijk van het weer beginnen ze al vroeg in het voorjaar te bloeien, bij veel kou wordt de bloei wat uitgesteld.

Vermeerderen

Als de pollen al een aantal jaren in de grond staan, kun je ze eruit halen, om de bollen uit elkaar te trekken. Plant ze meteen weer op een andere plek in de tuin.

Enkele soorten Narcissen

  • Narcis têtê-à-têtê; Dit is een narcis op een korte steel. Voordeel is dat ze, ook met veel wind, mooi overeind blijven staan. Ook is het blad wat minder opvallend in de tuin, als het moet afsterven aan de bol na de bloei. De Narcisbloem is fel geel van kleur.
  • Narcissus ‘Cheerfullness’; Een Narcisvorm met gevulde bloemen, die midden voorjaar bloeit.  De bloemen zijn wit van kleur en hebben een crème wit hart.
  • Narcissus cyclamineus; Deze Narcis bloeit aan het begin van het voorjaar met hangende gele bloemen met overeind staande bloembladen.
  • Narcissus bulbocodium; Deze Narcis bloeit in april/ mei met gele bloemen. De kroon is geel/ oranje en is in verhouding vrij groot en heeft een trechtervorm. De blaadjes van de bloem zijn heel klein. Het is een miniatuurnarcis, de hoogte wordt 10 à 15 cm.
  • Narcissus ‘Dutch Master’; Deze Narcis bloeit in het midden van het voorjaar met goudgele bloemen. De bloem heeft een korte trompet, met franjes.

Tip over Narcissen

In de winter kun je voor in huis of op het terras al bloeiende narcissen kopen. Ik zet ze ’s winters vaak in huis, dat ziet er lekker fleurig uit. Zodra ze uitgebloeid zijn, laat ik het loof in de garage afsterven. Zodra het einde van het voorjaar in het zicht is plant ik de bollen in de tuin. Tot nu toe zijn ze daarna altijd nog  het volgende voorjaar gaan bloeien.

Andere mooie voorjaarsbloeiende bollen

Allium

Galanthus nivalis

Muscari