Ocimum Basillicum

Ocimum Basillicum

Ocimum Basillicum is een eenjarig plantje, waarvan de blaadjes worden gebruikt als kruid in de keuken.

Je kunt de plantjes kopen in de supermarkt, bij het tuincentrum of bij de groenteboer.  De plant wordt ongeveer 35 cm hoog en kan binnen in een pot worden gehouden, en zomers ( als de vorst voorbij is) in de volle grond of in een pot op het terras.

Ocimum Basillicum is lekker bij tomatengerechten, in sauzen, bij kaas, soepen en bij vleesgerechten. Kook het kruid niet mee, dan gaat de smaak verloren. Voeg het pas op het laatste moment toe.

 

Standplaats Ocimum Basillicum

De plant kan binnen in potten worden gehouden, maar je moet er wel voor zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft en niet te nat wordt.

In de tuin zet je de plant in de zon (pas wel op met hete middagzon),
op een plek waar de plant beschut staat tegen harde wind. De plant is niet vorstbestendig en moet dus uit de grond worden gehaald en binnen worden gezet om te overwinteren.

De grond moet vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Regelmatig organische mest geven zorgt voor een goede oogst.

 Blad en bloei

Het blad van Ocimum Basillicum is heerlijk in/bij allerlei gerechten en verspreid ook een heerlijke geur bij aanraking of kneuzing van het blad. Het blad is heldergroen van kleur en heeft een ovaalvorm. Niet alleen wij zijn dol op het blad van Ocimum Basillicum, maar slakken ook! Zorg er dus voor dat slakken er niet goed bij kunnen komen, bijvoorbeeld door scherp zand rondom de plant te strooien.

De plant bloeit in de zomer met witte bloemen, die lekker ruiken. Als je echter vaak blad wilt oogsten, dan kun je beter de bloemknopjes direct verwijderen, zodat er meer blad groeit.

Mijn ervaring

Ik vind Ocimum Basillicum heerlijk voor gebruik in de keuken. Het is een lastig plantje om lang goed te houden. Ik ben vaak net te laat met water geven, waardoor de plant al weer slap gaat hangen. Zelf koop ik dan gewoon weer een nieuw plantje, want het verse blad kan niet op tegen de, in de supermarkt te kopen, gedroogde vorm.