Olijfboom of Olea europaea

De Olijfboom  of  Olea Europaea  is een subtropische boom. Er zijn verschillende soorten, waarvan enkele in Nederland kunnen leven in de volle grond, doordat ze enigszins bestand zijn tegen vorst. De bomen moeten dan wel al een aantal jaren oud zijn.

Algemene informatie

De gemakkelijkste manier om een olijfboom te houden in Nederland is als kuipplant. Je kunt hem dan binnenhalen als er vorst mogelijk is. Olijfbomen kunnen honderden jaren oud worden en krijgen dan een prachtige dikke stam.

Olijfbomen kunnen bloeien met crèmewitte bloemen en daarna kunnen er olijven aan de boom groeien. Olijven groeien nooit twee keer aan dezelfde tak. Na de oogst moeten de takken, die vrucht hebben gedragen, dan ook een stukje worden teruggesnoeid.

Olea europaea behoudt ’s winters zijn blad en is dus een groenblijvende plant.
De Olijfboom heeft bescherming nodig tegen vorst en het is aan te raden om sneeuw van de boom te verwijderen.

Standplaats Olijfboom of Olea europaea

De boom heeft veel zonuren nodig. De Olijfboom groeit op iedere grondsoort, mits de grond voldoende vochtig is, maar niet nat blijft. Als de grond te lang erg nat blijft kunnen de wortels gaan rotten. De Olijfboom heeft een voorkeur voor zanderige, voedzame kleigrond met wat kalk.

Bloei

De Olijfboom bloeit op oud hout van minimaal twee jaar. In mei en juni kunnen er crèmewitte bloemen aan de boom komen. Voor bloei heeft de boom lage winter temperaturen nodig en veel zon in het voorjaar.

Olijven

De Olijfboom kan pas na zijn vijfde levensjaar olijven vormen. Een tak die olijven heeft gedragen moet worden ingesnoeid, zodat hij het jaar erna weer vrucht kan dragen.

Snoeien

De Olijfboom kan gesnoeid worden voor vormsnoei, maar kan eventueel ook geknot worden, net als een knotwilg. Wil je dat de boom gaat vrucht dragen, dan moet je de takken nooit korter dan 20 cm snoeien.

Ook mooi voor de tuin:

Vijgenboom of Ficus carica

 Fluweelboom of Rhus typhina

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

4 reacties


 • margriet jordans

  Welke voedig heeft mijn olijfstruikje, in pot, nodig?


  • Willemien Mostert

   U kunt in het voorjaar en na drie maanden nog een keer wat langwerkende organische mest(bv. van DCM) of kunstmest (b.v. Pokon) toevoegen, volgens voorschriften op de verpakking.


 • Martin

  Overwinteren
  Ik heb 2 boompjes nu 4 jaar oud
  Groenblijvend ja,ik haal ze begin oktober uit de tuin ( kuipplant) en zet ze onder een lichtdoorlatend afdak ( wel buitenlucht)
  Ze mogen tot half mei van het volgend jaar beslist geen water meer hebben.
  Dan scheurt bij vorst de bast niet kapot,wat meestal de oorzaak is van roemloos overlijden


 • diana

  Is de olea europaea eetbaar? Heb eentje in AH gekocht en er staat niet eetbaar. Iemand ervaring mee? Vriendelijke groeten, diana