Vijgenboom of Ficus carica

Vijgenboom
Vijgenboom
Vijgenboom – Ficus carica

De vijgenboom of Ficus carica komt oorspronkelijk uit Westelijk Azië en Noordwest India. Je komt hem nu ook tegen in het Middellandse zee gebied en Noord Afrika. De vijgenboom kan echter ook in Nederland prima in de tuin staan.

Vijgenboom of Ficus carica is een bladverliezende boom. De boom kan in de volle grond, maar ook als kuipplant op balkon of terras zal hij het prima doen. De vijgenboom geeft een Mediterrane uitstraling aan het terras.

De boom heeft prachtige, grote bladeren en als hij zich thuis voelt zal hij ook vijgen vormen.

Een vijgenboom kan tot 10 m hoog worden. Door middel van snoei is de boom/ struik ook kleiner te houden. Hij groeit hier meer als brede struik dan als boom. De vijgenboom kan gemakkelijk vermeerderd worden.

Vijgenboom kopen

Het voorjaar is een goede tijd om een jonge Vijgenboom aan te schaffen. Zo heeft de boom na het planten alle tijd om tijdens de warme maanden voldoende te wortelen. Oudere grote bomen worden met kluit geleverd en hebben al flink wat wortels, deze kunnen ook later in het jaar worden aangeplant.

Koop hier een fraaie Vijgenboom voor uw tuin!

Vijgenboom kopen!

Standplaats Ficus carica

De boom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst in de beschutting van een muur op het zuiden. De boom kan zowel in een pot als ook in de volle grond geplaatst worden. In de volle grond kan de vijgenboom redelijk goed tegen vorst. Wanneer hij in een pot staat kan de plant ’s winters het best binnen gezet worden in een garage of schuur. Belangrijk is dan wel om de grond af en toe te bevochtigen.

In een milde winter kan de vijgenboom buiten blijven staan. In de volle grond kan de vijgenboom de winter gemakkelijk doorstaan, zeker als de boom beschut staat tegen harde wind en in goed gedraineerde grond staat. De vijgen aan de boom kun je wel beschermen tegen vorst, want die kunnen niet tegen temperaturen lager dan 7 °C. Je kunt bijvoorbeeld een sok over een vijg heen trekken.

Het planten

Als je een vijgenboom wilt planten kun je dit het best in het voorjaar doen. Na het planten knip je de scheuten tot 3 à 4 ogen in. Hij staat het liefst op een warme plek, in voedzame vochthoudende grond, die niet te nat blijft. De PH van de grond moet tussen de 5,5 en 6,5 zijn. De beste plek voor de boom is voor een schutting of muur op het zuiden, zo staat de boom mooi uit de wind en vooral een muur straalt ook nog veel warmte uit.

In de zomer heeft de plant voldoende water nodig. In een pot volstaat een pot gevuld met potgrond, maar het moet wel voldoende vochtig blijven. Geef bij het planten koemest.

Blad van de vijgenboom

De vijgenboom heeft grote bladeren, ongeveer 30 cm lang en 25 cm breed. Het blad is donker groen en is van boven en onderen behaard. Aan de onderkant van het blad zie je witte nerven lopen. Het blad is drie- tot vijf lobbig.

Vijgen

Als de struik/ boom zich prettig voelt en voldoende zon krijgt zal hij vijgen vormen. Deze zijn peervormig en groen van kleur. Zodra ze rijp zijn, is de kleur zwart. Je kunt de vijgen direct van de boom eten, of ze drogen.  Het zijn laxerende vruchten. Vijgen kunnen vorst tot -7 °C verdragen. Vogels zijn ook dol op vijgen, dus als je de vijgen zelf wilt kunnen oogsten kan het nodig zijn de vruchten voor vogels af te schermen door een groot net te gebruiken.

Snoeien van de vijgenboom

Je kunt de vijgenboom gemakkelijk snoeien. Het is wel verstandig om handschoenen te dragen, aangezien de huid en ogen allergische reacties kunnen vertonen. Er zijn verschillende vormen van snoei;

 • Vruchtsnoei; Ieder jaar moeten de vruchtdragende takken getopt of gehalveerd worden. Ook kunnen te lange en te sterk groeiende scheuten gesnoeid worden. Verder is het van belang om oude, niet vruchtdragende takken te verwijderen.
 • Vormsnoei; Je kunt de boom snoeien in de door jou gewenste vorm.
 • Wortelsnoei; Door de wortels in te korten tot een meter in omtrek kun je de groei van de boom remmen. Je doet dit door met een schep rondom de boom in de grond te steken op een meter afstand van de stam.

Vermeerderen en bemesten van de vijgenboom

Neem één- of tweejarige stekken van de plant ( takken zonder bloemen of vijgen) en plaats ze in water. Zodra er flink wat wortels aan zitten, zet je de tak in potgrond met 1/3 deel klei. Geef voldoende water en zorg dat de temperatuur 20 °C is.

Geef in het voorjaar koemest en kalk. Voor een niet al te sterke groei niet teveel bemesten.

Benieuwd naar andere mooie bomen voor de tuin? Klik hieronder op de button voor een overzicht!

Bomen voor de tuin

31 Comments

 • jampiebassie
  juli 1, 2012 @ 6:17 pm

  Wanneer moet je een vijgenstruik snoeien.
  In het voorjaar na de winter of kan dat het hele jaar door.

  • juli 1, 2012 @ 7:02 pm

   Snoeien kun je het best doen tijdens de rustperiode, tussen november en februari. Maar ook tijdens de zomer kunnen takken best ingekort worden.

 • jampiebassie
  juli 4, 2012 @ 6:01 pm

  bedankt voor de tip

 • Sandra
  februari 15, 2014 @ 12:58 pm

  Is het mogelijk om een vijg terug te snoeien door de dikke takken die vanuit de stam komen en waar de aftakkingen vanaf komen in te korten?

  • Ruth
   september 26, 2017 @ 8:43 am

   Ik hoorde dat een vijgenboom tegen een muur geplaatst de wortels de fundering kunnen aantasten. Wie weet daar iets van?

 • Sandra
  februari 18, 2014 @ 8:15 pm

  Dank voor uw reactie, ga ik zeker doen.

 • Karin
  mei 13, 2014 @ 7:30 pm

  De bladeren van onze vijgenboom krullen om. Dat heeft hij de afgelopen twee jaar nog nooit gedaan. Weet iemand wat hiervan de oorzaak is, en belangrijker nog wat ik eraan man doen. Het is zeker geen vochtgebrek, want na al die regen van de afgelopen soldaten is de krul er nog niet uit.

 • René
  april 16, 2015 @ 7:27 am

  Klopt het dat de vijgen (vruchten) de winter over aan de boom blijven hangen?

  • mei 25, 2015 @ 9:19 am

   Bij mij zijn er afgelopen winter ook veel vijgen aan de boom blijven hangen.

 • Jannie
  september 8, 2015 @ 11:05 am

  Kan een vijgenboom vanuit de volle grond in een grote pot geplaatst worden in verband met verhuizing naar een klein terras en zoja wanneer kun je dat het beste doen

 • Gon
  september 26, 2016 @ 12:45 pm

  Ik heb twee potten met een vijg. Ze groeien goed, maar er komen geen vruchten aan. Wat is de reden daarvan?

  • oktober 17, 2016 @ 8:17 am

   Ik weet niet hoelang ze er staan, maar het kan best een paar jaar duren voor een vijgenboom vijgen gaat geven.

 • Jop
  november 17, 2016 @ 4:38 pm

  Wat is de bladvorm van een vijgenboom

  • november 19, 2016 @ 3:00 pm

   Het blad is meestal handvormig, maar de vorm kan afwijken. het is zelfs mogelijk dat aan één vijgenboom verschillende bladvormen voorkomen.

 • Corrie
  maart 28, 2017 @ 9:32 am

  Moeten de vijgen van vorig jaar die niet meer rijp zijn geworden eruit gehaald worden en zo ja wanneer?

  • Petra
   maart 31, 2017 @ 9:30 pm

   …als het goed is vallen ze vanzelf uit/eraf. Sommigen overleven het wel. Voorzichtig voelen of ze loslaten. Zonee, laten zitten: of ze groeien verder OF ze vallen vanzelf uit.

   (dat werkte bij mij altijd prima)

 • Petra
  maart 31, 2017 @ 9:28 pm

  Hoi, ik heb vorig jaar, tijdens de rustperiode in november/december, mijn vijgje voor het eerst gesnoeid (ik kreeg de boom niet meer door de deur heen) en laten overwinteren in onze binnentuin van het appartementencomplex. Dit gaat al jaren goed.

  Nu heb ik voor het eerst, aan 1 tak een uitloper en aan de rest van de takken, zit vooralsnog niets. Geen uitlopers aan de stam ook. Vraagjes aan de experts 😉 :
  – Vorstschade?
  – Zoja, moet ik vijgje in onze binnentuin laten staan in de zomer (dat is warmer dan buiten – hoop glas – bijna broeikas)
  – Of is het beter de plant toch buiten (op het ZW) te zetten.

  Ik hoop van iemand te horen want Olijfje mist het Vijgje op ons Balkon 😉

  Groetjes,
  Petra

 • Corrie Quaedackers
  april 1, 2017 @ 7:20 am

  Petra wij hebben al zeker 10 jaar een vijgenstruik. Dit zijn de vijgen die niet meer rijp zijn geworden en die blijven er echt aanhangen hoor. Die van ons (ondertussen 2 en 8 stekken uitgedeelt) staat zomer en winter buiten. Bij erge vorst dekken we de onderkant af. Maar dan spreek ik over zeker min. 6 gr. Vorst.

 • Kathie
  april 3, 2017 @ 4:02 pm

  Hey
  Ik ga mijn vijgenboom verpotten.Moet ik eerst de oude aarde verwijderen of kan ik die gewoon op zijn geheel naar de grotere pot(met hydrokorrels en mediterraanse aarde) verplaatsen?
  Warme groet
  Kathie

 • Thea
  mei 28, 2017 @ 3:01 pm

  Ik heb een vijgenboom gekregen maar er staat met dikke letters bij dat de vijgen niet voor consumptie zijn. Kan dat werkelijk kloppen? ik heb de neiging om te denken dat dit erbij staat om de verkoop van vijgen niet te vestoren.

  • Jos
   september 25, 2017 @ 11:02 am

   Niet alle vijgen zijn eetbaar, de bekende kamerplant Ficus bijv., is ook een vijg. Als die vruchten krijgt zullen ze beslist niet eetbaar zijn.

 • Jaap
  september 10, 2017 @ 3:15 pm

  Dit jaar een kleine Ficus carica “Chicago” aangeschaft. De eerste maanden (mei tot augustus) groeide de plant enorm, veel blad en lange stengels tot 1 mtr. De laatste maand worden de bladeren allemaal geel en vallen af. Plant staat in een ruime pot. Wat is het probleem? Of hoort dit zo in de nazomer?

 • Klaartje
  juli 11, 2018 @ 10:30 am

  Ik heb een Ficus carica met vruchten gekregen, staat een een half houten wijnvat, doorsnede 60
  hij staat in de hoek van een zuid en een westmuur, dus redelijk beschermt.
  Mijn vraag is het verstandig als het koud wordt om hem te beschermen met b.v een rietmat of bubbelplastic? De oost en noorderwind kan er niet komen wel de westenwind.
  Mvg.Klaartje

  • juli 11, 2018 @ 1:11 pm

   Het feit dat hij in een vat staat en niet in de volle grond maakt het moeilijker om hem in de winter buiten te laten overwinteren. De kans dat de wortelkluit bevriest is vrij groot. Het best is om hem binnen te zetten in een koele garage

 • Klaartje
  juli 11, 2018 @ 10:32 am

  ik zie dat ik een fout gemaakt heb, hij staat tegen een oost en een zuidmuur.

 • corrie
  augustus 17, 2018 @ 5:28 pm

  Hallo
  Ik heb sinds vorig najaar een vijgen boompje op het balkon staan. Heb hem gekocht met een paar gesnoeide kaletakjes. Dit voorjaar gingen de takken groeien en er kwamen mooie takken aan, op een gegeven moment kwamen ook de vijgjes. Nu zijn de vijgjes zo n 4cm groot enze worden geel en vallen eraf. Dat is best balen omdat ik zo blij was dat hij zo mooi groeide. De plant staat op het zuiden. Dus best zonnig. Wat kan hier de oorzaak van zijn, doen we iets niet goed of heeft het een andere rede. Ik heb gebeld naar het tuincentrum waar ik hem gekocht heb. Die komen nu met het gezegde dat hij niet in een pot kan maar in de volle grond. Ik heb dus gezegd dat toen ik kocht hij wel in een pot kon. Daar wist hij geen antwoord op. Nu hoop ik dat jullie me verder kunnen helpen met het afvallen van de vruchtjes. Alvast dank je wel groetjes Corrie

 • Annelies
  april 8, 2019 @ 3:34 pm

  Ik heb 2 jaar geleden een grote ficus Carica op stam gekocht.De vijgen zagen er prachtig uit maar ik vond ze vies smaken. Op het kaartje stond:Bestemd en voor decoratie en niet voor consumptie.
  Als ik dat geweten had ik de plant uiteraard niet gekocht. Het is verder een prachtige plant. Weet iemand wat de reden is dat hij niet eetbaar is?I

 • Ingeborg
  juli 8, 2019 @ 10:34 am

  Mijn vijgenboom heeft vorige zomer heel veel vruchten gedragen. Dit jaar echter zitten er helemaal geen vijgen
  aan. Hoe kan dit ?

 • Evy
  juli 26, 2019 @ 9:59 am

  Hallo,
  Ik heb in het voorjaar 2 vijgenbomen gekocht. 1 van de twee doet het super goed, maar de tweede verliest nu in juli heel veel bladeren… Ze zijn ook veel kleiner dan die van de andere boom. Komt dit door te veel of te weinig water?

 • Froukje Jonkman
  september 6, 2019 @ 12:35 pm

  Mijn vijgenboom krijgt ieder jaar meer vruchten. Als ze paars worden worden ze ook heel zachte (smotsig).Maar ze smaken nergens naar. Niet zoet, zuur bitter, gewoon niks. Zou het dan toch een siervijg zijn? Ik heb helaas het kaartje niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis eBook over tuinieren ontvangen?

gratis

Download je gratis eBook & leer alles over beplanting!