Vijgenboom of Ficus carica

Vijgenboom

Vijgenboom – Ficus carica

De vijgenboom of Ficus carica komt oorspronkelijk uit Westelijk Azië en Noordwest India. Je komt hem nu ook tegen in het Middellandse zee gebied en Noord Afrika. De vijgenboom kan echter ook in Nederland prima in de tuin staan.

Vijgenboom of Ficus carica is een bladverliezende boom. De boom kan in de volle grond, maar ook als kuipplant op balkon of terras zal hij het prima doen. De vijgenboom geeft een Mediterrane uitstraling aan het terras.

De boom heeft prachtige, grote bladeren en als hijzich thuis voelt zal hij ook vijgen vormen.

Een vijgenboom kan tot 10 m hoog worden. Door middel van snoei is de boom/ struik ook kleiner te houden. Hij groeit hier meer als brede struik dan als boom. De vijgenboom kan gemakkelijk vermeerderd worden.

Standplaats  vijgenboom

De boom staat graag in de volle zon of halfschaduw, buttonhet liefst in de beschutting van een muur op het zuiden. De boom kan zowel in een pot als ook in de volle grond geplaatst worden. In de volle grond kan de vijgenboom redelijk goed tegen vorst. Wanneer hij in een pot staat kan de plant ’s winters het best binnen gezet worden in een garage of schuur. Belangrijk is dan wel om de grond af en toe te bevochtigen.

In een milde winter kan de vijgenboom buiten blijven staan. In de volle grond kan de vijgenboom de winter gemakkelijk doorstaan, zeker als de boom beschut staat tegen harde wind en in goed gedraineerde grond staat. De vijgen aan de boom kun je wel beschermen tegen vorst, want die kunnen niet tegen temperaturen lager dan 7 °C. Je kunt bijvoorbeeld een sok over een vijg heen trekken.

Het planten

Als je een vijgenboom wilt planten kun je dit het best in het voorjaar doen. Na het planten knip je de scheuten tot 3 à 4 ogen in. Hij staat het liefst op een warme plek, in voedzame vochthoudende grond, die niet te nat blijft. De PH van de grond moet tussen de 5,5 en 6,5 zijn.

In de zomer heeft de plant voldoende water nodig. In een pot volstaat een pot gevuld met potgrond, maar het moet wel voldoende vochtig blijven. Geef bij het planten koemest.

Blad van de vijgenboom

De vijgenboom heeft grote bladeren, ongeveer 30 cm lang en 25 cm breed. Het blad is donker groen en is van boven en onderen behaard. Aan de onderkant van het blad zie je witte nerven lopen. Het blad is drie- tot vijf lobbig.

Vijgen

Als de struik/ boom zich prettig voelt en voldoende zon krijgt zal hij vijgen vormen. Deze zijn peervormig en groen van kleur. Zodra ze rijp zijn, is de kleur zwart. Je kunt de vijgen direct van de boom eten, of ze drogen.  Het zijn laxerende vruchten. Vijgen kunnen vorst tot -7 °C verdragen.

Snoeien van de vijgenboom

Je kunt de vijgenboom gemakkelijk snoeien. Het is wel verstandig om handschoenen te dragen, aangezien de huid en ogen allergische reacties kunnen vertonen. Er zijn verschillende vormen van snoei;

 • Vruchtsnoei; Ieder jaar moeten de vruchtdragende takken getopt of gehalveerd worden. Ook kunnen te lange en te sterk groeiende scheuten gesnoeid worden. Verder is het van belang om oude, niet vruchtdragende takken te verwijderen.
 • Vormsnoei; Je kunt de boom snoeien in de door jou gewenste vorm.
 • Wortelsnoei; Door de wortels in te korten tot een meter in omtrek kun je de groei van de boom remmen. Je doet dit door met een schep rondom de boom in de grond te steken op een meter afstand van de stam.

Vermeerderen en bemesten van de vijgenboom

Neem één- of tweejarige stekken van de plant ( takken zonder bloemen of vijgen) en plaats ze in water. Zodra er flink wat wortels aan zitten, zet je de tak in potgrond met 1/3 deel klei. Geef voldoende water en zorg dat de temperatuur 20 °C is.

Geef in het voorjaar koemest en kalk. Voor een niet al te sterke groei niet teveel bemesten.

Bomen voor de tuin

Meer bomen met mediterrane uitstraling:

Olijfboom of Olea europaea

Fluweelboom of Rhus typhina

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

27 Reactiesnaar “Vijgenboom of Ficus carica”

 1. jampiebassie schreef:

  Wanneer moet je een vijgenstruik snoeien.
  In het voorjaar na de winter of kan dat het hele jaar door.

 2. jampiebassie schreef:

  bedankt voor de tip

 3. Sandra schreef:

  Is het mogelijk om een vijg terug te snoeien door de dikke takken die vanuit de stam komen en waar de aftakkingen vanaf komen in te korten?

 4. Sandra schreef:

  Dank voor uw reactie, ga ik zeker doen.

 5. Karin schreef:

  De bladeren van onze vijgenboom krullen om. Dat heeft hij de afgelopen twee jaar nog nooit gedaan. Weet iemand wat hiervan de oorzaak is, en belangrijker nog wat ik eraan man doen. Het is zeker geen vochtgebrek, want na al die regen van de afgelopen soldaten is de krul er nog niet uit.

 6. René schreef:

  Klopt het dat de vijgen (vruchten) de winter over aan de boom blijven hangen?

 7. Jannie schreef:

  Kan een vijgenboom vanuit de volle grond in een grote pot geplaatst worden in verband met verhuizing naar een klein terras en zoja wanneer kun je dat het beste doen

 8. Gon schreef:

  Ik heb twee potten met een vijg. Ze groeien goed, maar er komen geen vruchten aan. Wat is de reden daarvan?

 9. Jop schreef:

  Wat is de bladvorm van een vijgenboom

 10. Corrie schreef:

  Moeten de vijgen van vorig jaar die niet meer rijp zijn geworden eruit gehaald worden en zo ja wanneer?

  • Petra schreef:

   …als het goed is vallen ze vanzelf uit/eraf. Sommigen overleven het wel. Voorzichtig voelen of ze loslaten. Zonee, laten zitten: of ze groeien verder OF ze vallen vanzelf uit.

   (dat werkte bij mij altijd prima)

 11. Petra schreef:

  Hoi, ik heb vorig jaar, tijdens de rustperiode in november/december, mijn vijgje voor het eerst gesnoeid (ik kreeg de boom niet meer door de deur heen) en laten overwinteren in onze binnentuin van het appartementencomplex. Dit gaat al jaren goed.

  Nu heb ik voor het eerst, aan 1 tak een uitloper en aan de rest van de takken, zit vooralsnog niets. Geen uitlopers aan de stam ook. Vraagjes aan de experts 😉 :
  – Vorstschade?
  – Zoja, moet ik vijgje in onze binnentuin laten staan in de zomer (dat is warmer dan buiten – hoop glas – bijna broeikas)
  – Of is het beter de plant toch buiten (op het ZW) te zetten.

  Ik hoop van iemand te horen want Olijfje mist het Vijgje op ons Balkon 😉

  Groetjes,
  Petra

 12. Corrie Quaedackers schreef:

  Petra wij hebben al zeker 10 jaar een vijgenstruik. Dit zijn de vijgen die niet meer rijp zijn geworden en die blijven er echt aanhangen hoor. Die van ons (ondertussen 2 en 8 stekken uitgedeelt) staat zomer en winter buiten. Bij erge vorst dekken we de onderkant af. Maar dan spreek ik over zeker min. 6 gr. Vorst.

 13. Kathie schreef:

  Hey
  Ik ga mijn vijgenboom verpotten.Moet ik eerst de oude aarde verwijderen of kan ik die gewoon op zijn geheel naar de grotere pot(met hydrokorrels en mediterraanse aarde) verplaatsen?
  Warme groet
  Kathie

 14. Thea schreef:

  Ik heb een vijgenboom gekregen maar er staat met dikke letters bij dat de vijgen niet voor consumptie zijn. Kan dat werkelijk kloppen? ik heb de neiging om te denken dat dit erbij staat om de verkoop van vijgen niet te vestoren.

 15. Jaap schreef:

  Dit jaar een kleine Ficus carica “Chicago” aangeschaft. De eerste maanden (mei tot augustus) groeide de plant enorm, veel blad en lange stengels tot 1 mtr. De laatste maand worden de bladeren allemaal geel en vallen af. Plant staat in een ruime pot. Wat is het probleem? Of hoort dit zo in de nazomer?

 16. Klaartje schreef:

  Ik heb een Ficus carica met vruchten gekregen, staat een een half houten wijnvat, doorsnede 60
  hij staat in de hoek van een zuid en een westmuur, dus redelijk beschermt.
  Mijn vraag is het verstandig als het koud wordt om hem te beschermen met b.v een rietmat of bubbelplastic? De oost en noorderwind kan er niet komen wel de westenwind.
  Mvg.Klaartje

  • Het feit dat hij in een vat staat en niet in de volle grond maakt het moeilijker om hem in de winter buiten te laten overwinteren. De kans dat de wortelkluit bevriest is vrij groot. Het best is om hem binnen te zetten in een koele garage

 17. Klaartje schreef:

  ik zie dat ik een fout gemaakt heb, hij staat tegen een oost en een zuidmuur.

 18. corrie schreef:

  Hallo
  Ik heb sinds vorig najaar een vijgen boompje op het balkon staan. Heb hem gekocht met een paar gesnoeide kaletakjes. Dit voorjaar gingen de takken groeien en er kwamen mooie takken aan, op een gegeven moment kwamen ook de vijgjes. Nu zijn de vijgjes zo n 4cm groot enze worden geel en vallen eraf. Dat is best balen omdat ik zo blij was dat hij zo mooi groeide. De plant staat op het zuiden. Dus best zonnig. Wat kan hier de oorzaak van zijn, doen we iets niet goed of heeft het een andere rede. Ik heb gebeld naar het tuincentrum waar ik hem gekocht heb. Die komen nu met het gezegde dat hij niet in een pot kan maar in de volle grond. Ik heb dus gezegd dat toen ik kocht hij wel in een pot kon. Daar wist hij geen antwoord op. Nu hoop ik dat jullie me verder kunnen helpen met het afvallen van de vruchtjes. Alvast dank je wel groetjes Corrie

Plaats een reactie