Vijgenboom of Ficus carica

Vijgenboom

Vijgenboom – Ficus carica

De vijgenboom of Ficus carica komt oorspronkelijk uit Westelijk Azië en Noordwest India. Je komt hem nu ook tegen in het Middellandse zee gebied en Noord Afrika. De vijgenboom kan echter ook in Nederland prima in de tuin staan.

Vijgenboom of Ficus carica is een bladverliezende boom. De boom kan in de volle grond, maar ook als kuipplant op balkon of terras zal hij het prima doen. De vijgenboom geeft een Mediterrane uitstraling aan het terras.

De boom heeft prachtige, grote bladeren en als hij zich thuis voelt zal hij ook vijgen vormen.

Een vijgenboom kan tot 10 m hoog worden. Door middel van snoei is de boom/ struik ook kleiner te houden. Hij groeit hier meer als brede struik dan als boom. De vijgenboom kan gemakkelijk vermeerderd worden.

Vijgenboom kopen

Het voorjaar is een goede tijd om een jonge Vijgenboom aan te schaffen. Zo heeft de boom na het planten alle tijd om tijdens de warme maanden voldoende te wortelen. Oudere grote bomen worden met kluit geleverd en hebben al flink wat wortels, deze kunnen ook later in het jaar worden aangeplant.

Koop hier een fraaie Vijgenboom voor uw tuin!

Vijgenboom kopen!

Standplaats Ficus carica

De boom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst in de beschutting van een muur op het zuiden. De boom kan zowel in een pot als ook in de volle grond geplaatst worden. In de volle grond kan de vijgenboom redelijk goed tegen vorst. Wanneer hij in een pot staat kan de plant ’s winters het best binnen gezet worden in een garage of schuur. Belangrijk is dan wel om de grond af en toe te bevochtigen.

In een milde winter kan de vijgenboom buiten blijven staan. In de volle grond kan de vijgenboom de winter gemakkelijk doorstaan, zeker als de boom beschut staat tegen harde wind en in goed gedraineerde grond staat. De vijgen aan de boom kun je wel beschermen tegen vorst, want die kunnen niet tegen temperaturen lager dan 7 °C. Je kunt bijvoorbeeld een sok over een vijg heen trekken.

Het planten

Als je een vijgenboom wilt planten kun je dit het best in het voorjaar doen. Na het planten knip je de scheuten tot 3 à 4 ogen in. Hij staat het liefst op een warme plek, in voedzame vochthoudende grond, die niet te nat blijft. De PH van de grond moet tussen de 5,5 en 6,5 zijn. De beste plek voor de boom is voor een schutting of muur op het zuiden, zo staat de boom mooi uit de wind en vooral een muur straalt ook nog veel warmte uit.

In de zomer heeft de plant voldoende water nodig. In een pot volstaat een pot gevuld met potgrond, maar het moet wel voldoende vochtig blijven. Geef bij het planten koemest.

Blad van de vijgenboom

De vijgenboom heeft grote bladeren, ongeveer 30 cm lang en 25 cm breed. Het blad is donker groen en is van boven en onderen behaard. Aan de onderkant van het blad zie je witte nerven lopen. Het blad is drie- tot vijf lobbig.

Vijgen

Als de struik/ boom zich prettig voelt en voldoende zon krijgt zal hij vijgen vormen. Deze zijn peervormig en groen van kleur. Zodra ze rijp zijn, is de kleur zwart. Je kunt de vijgen direct van de boom eten, of ze drogen.  Het zijn laxerende vruchten. Vijgen kunnen vorst tot -7 °C verdragen. Vogels zijn ook dol op vijgen, dus als je de vijgen zelf wilt kunnen oogsten kan het nodig zijn de vruchten voor vogels af te schermen door een groot net te gebruiken.

Snoeien van de vijgenboom

Je kunt de vijgenboom gemakkelijk snoeien. Het is wel verstandig om handschoenen te dragen, aangezien de huid en ogen allergische reacties kunnen vertonen. Er zijn verschillende vormen van snoei;

  • Vruchtsnoei; Ieder jaar moeten de vruchtdragende takken getopt of gehalveerd worden. Ook kunnen te lange en te sterk groeiende scheuten gesnoeid worden. Verder is het van belang om oude, niet vruchtdragende takken te verwijderen.
  • Vormsnoei; Je kunt de boom snoeien in de door jou gewenste vorm.
  • Wortelsnoei; Door de wortels in te korten tot een meter in omtrek kun je de groei van de boom remmen. Je doet dit door met een schep rondom de boom in de grond te steken op een meter afstand van de stam.

Vermeerderen en bemesten van de vijgenboom

Neem één- of tweejarige stekken van de plant ( takken zonder bloemen of vijgen) en plaats ze in water. Zodra er flink wat wortels aan zitten, zet je de tak in potgrond met 1/3 deel klei. Geef voldoende water en zorg dat de temperatuur 20 °C is.

Geef in het voorjaar koemest en kalk. Voor een niet al te sterke groei niet teveel bemesten.

Benieuwd naar andere mooie bomen voor de tuin? Klik hieronder op de button voor een overzicht!

Bomen voor de tuin