Salix caprea ‘Kilmarnock’ – Treurwilg

Salix caprea ‘Kilmarnock’

Salix caprea ‘Kilmarnock’ – Treurwilg

De Nederlandse naam van Salix caprea ‘Kilmarnock’ is Treurwilg. Dit boompje wordt geënt op stam geleverd, en is verkrijgbaar in allerlei hoogtes van 0,3 m (voor binnen op de vensterbank) tot 2,5 m. Lees hier over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Algemene informatie Salix caprea ‘Kilmarnock’

Treurwilg  is winterhard, maar niet wintergroen. Het boompje heeft een treurvorm en is uitermate goed geschikt voor de kleine tuin en kan goed solitair in de border staan, maar kan ook als  kuipplant  op het terras of balkon.

De kuip moet wel groot zijn, vanwege het gewicht van de kroon en omdat de treurwaterwilg veel water nodig heeft. De boom heeft steun nodig, als hij veel wind vangt.

Bloei, blad en sierwaarde

In februari komen er grote, zilverwitte katjes aan de boom, en in maart en april komen er gele meeldraden aan.
De boom verliest in de winter zijn groene blad. Maar ook dan heeft de boom sierwaarde, vanwege de takken, die in treurvorm afhangen.

Standplaats Salix caprea ‘Kilmarnock’

De boom verdraagt iedere grondsoort, zolang de grond maar voldoende vocht bevat, hij kan bijna niet te veel water krijgen en mag echter zeker niet uitdrogen. De boom staat graag in de zon of halfschaduw.

Snoei

De boom moet in het voorjaar, direct na de bloei gesnoeid worden, als de katjes zijn afgevallen. Alle takken kunnen tot ong. 3 cm bij de kroon teruggesnoeid worden. Al snel groeien er nieuwe twijgen aan de kroon, die volgend jaar weer zullen gaan bloeien.