Salix caprea ‘Kilmarnock’ – Treurwilg

Salix caprea ‘Kilmarnock’

De Nederlandse naam van Salix caprea ‘Kilmarnock’ is Treurwilg. Dit boompje wordt geënt op stam geleverd, en is verkrijgbaar in allerlei hoogtes van 0,3 m (voor binnen op de vensterbank) tot 2,5 m. Lees hier over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Algemene informatie Salix caprea ‘Kilmarnock’

Treurwilg  is winterhard, maar niet wintergroen. Het boompje heeft een treurvorm en is uitermate goed geschikt voor de kleine tuin en kan goed solitair in de border staan, maar kan ook als  kuipplant  op het terras of balkon.

De kuip moet wel groot zijn, vanwege het gewicht van de kroon en omdat de treurwaterwilg veel water nodig heeft. De boom heeft steun nodig, als hij veel wind vangt.

Bloei, blad en sierwaarde

In februari komen er grote, zilverwitte katjes aan de boom, en in maart en april komen er gele meeldraden aan.
De boom verliest in de winter zijn groene blad. Maar ook dan heeft de boom sierwaarde, vanwege de takken, die in treurvorm afhangen.

Standplaats Salix caprea ‘Kilmarnock’

De boom verdraagt iedere grondsoort, zolang de grond maar voldoende vocht bevat, hij kan bijna niet te veel water krijgen en mag echter zeker niet uitdrogen. De boom staat graag in de zon of halfschaduw.

Snoei

De boom moet in het voorjaar, direct na de bloei gesnoeid worden, als de katjes zijn afgevallen. Alle takken kunnen tot ong. 3 cm bij de kroon teruggesnoeid worden. Al snel groeien er nieuwe twijgen aan de kroon, die volgend jaar weer zullen gaan bloeien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

21 reacties


 • alie

  sinds 4 weken heb ik een salix caprea kilmarnock in een grote pot staan.
  nu worden de blaadjes wat bruin. heb ik teveel of te weinig water gegeven? en kan deze plant uberhaubt in een pot staan of moet ze in de volle grond.


  • admin

   Ik denk dat de plant te weinig water heeft gehad.Door aan de grond te voelen kun je zelf wel voelen of de grond te droog of juist te nat is. Salix in een pot houden is denk ik haast niet te doen, je moet hem dan wel heel klein houden door te snoeien. In de volle grond is hij denk ik beter op zijn plaats.


 • Sigrid

  Ik heb twee salix caprea kilmarnocks in de tuin staan. De ene had veel katjes in het voorjaar, maar heeft nu nauwelijks blaadjes (is ook een stuk kleiner dan de andere wilg) en lijkt het niet ‘goed’ te hebben. De andere had weinig katjes en zit nu vol in het blad. Ik verwachtte het eerder andersom; veel katjes dan ook goed in het blad. Logisch?
  De wilg die nu goed in het blad zit zou ik eigenlijk willen snoeien omdat het meer lucht te geven/minder zwaar te maken. Kan de wilg in juli nog gesnoeid worden?


  • admin

   Hallo Sigrid,
   Ik ben bang dat als je hem nu nog snoeit, dat je volgend jaar geen katjes zal krijgen…, maar helemaal zeker ben ik er niet van. Misschien weet iemand anders raad?
   Succes ermee, en groeten van Willemien


 • Albert

  Wat te doen bij luizen .all spul gekocht maar de luizen komen terug enl vreten de bladeren kaal


 • Jan

  sinds enige tijd hebben we deze boom / plant in een grote pot in de tuin staan. hij doet het prima, al zat er wel luis in, maar die is vanzelf verdwenen. een paar dagen geleden zaten er ineens wel honderd vliegen in. is dat een bekend probleem? en zo ja, is er iets aan te doen? of houdt dit ook vanzelf op?


 • Greet Rigter

  kan de Caprea kilmarnock ook verplaatst worden? en wanneer is dan de beste tijd daarvoor?


 • Erwin

  Voorjaar tot mei kan ook, wij hebben het boompje wel drie keer moeten verplaatsen. Geen centje pijn, wel goed water geven!


 • Paul

  Ik heb in het najaar van 2013 de Salix Caprea gepland. In het voorjaar zaten er inderdaad mooie katjes aan, maar ik heb hem daarna niet gesnoeid zoals ik hierboven nu lees. Inmiddels slepen veel takken over de grond.
  Kan ik deze tot op de grond afknippen of moet ik hem maar laten begaan en volgend voorjaar na de bloei helemaal terug snoeien (3 cm kruin)??


 • Annita

  Ik zit met hetzelfde probleem als Paul.
  Niet gesnoeid en nu helemaal uitgegroeid tot op de grond


 • agnis van ingen

  hallo

  bij mij zat hij vol met rupsjes en is nu helemaal kaal gevreten komt het nog wel goed ?
  en wat kan ik er de volgende keer dan aan doen ?

  vr.gr.agnis


 • Leon

  Ik heb een Salix Caprea in de voortuin staan. De kruin is met de jaren behoorlijk groot geworden. Mag ik de kruin nu gedeeltelijk afzagen, opdat er weer een nieuwe kruin gevormd wordt?


 • Lydia

  Ik heb een salix caprea Kilmarnock gekocht en hem net in de tuin gezet. er zitten lange takken aan, dus hij is niet vlak na de bloei gesnoeid. Kan ik dat alsnog nu doen, om volgend jaar bloei te krijgen?


 • Viviane

  Wij hebben een salix caprea , in de tuin staan zouden hem willen verplaatsen, maar we weten eignelijk niet of de plant groot word, en of deze rap groeien.


 • Cees

  We hebben 4 boompjes in de tuin voor ons huis staan. Nu wordt het bladgroen van de bladeren opgevreten, zodat alleen de nerven van het blad over blijven. Wat kan ik hieraan doen?
  De boompjes zijn enorm gegroeid. ook hier reiken de takken tot op de grond.
  Het is nu eind juli en weer, na eerder in het voorjaar, komen er katjes aan de boompjes! Heeft iemand daar een verklaring voor?
  Groet: Cees


 • John

  Salix caprea 8 op rij en 4 er van bruin kroon geen bladeren maar op de stam we ,is de kroon dood wat moet ik doe jaar wachte of er uit halen s


 • ingrid

  mijn boom was omgewaaid en nu moet hij weer in de grond gezet worden, alleen moeten er wortels agestoken worden. klopt het dat je dan ook alle takken tot 2/3de moet terugknippen/