Taxus media Hicksii – Venijnboom

Taxus media Hicksii

Venijnboom

Taxus media Hicksii of Venijnboom is een langzaam groeiende groenblijvende conifeer met mooie donkergroene naalden en een compacte groei.

Zonder snoei kan deze groenblijvende plant 3 m hoog worden en groeit hij in zuilvorm. Behalve als solitair is Taxus media Hicksii goed geschikt om als haag aan te planten. Deze conifeer groeit compacter en langzamer dan Taxus baccata en er komen meer rode bessen aan.

Vormsnoei is mogelijk, vanwege de trage groei is een vormsnoei niet moeilijk bij te houden. Snoei niet in de zon, om verbranding te voorkomen. Taxus media Hicksii is goed winterhard, plant voor een mooie dichte haag 3 stuks per strekkende meter.

Pas op wanneer er kinderen en dieren bij de conifeer kunnen komen, vrijwel alles aan de plant is erg giftig!
Nog een weetje; Het snoeiafval is zeer nuttig! In sommige gemeenten wordt het snoeiafval ingezameld omdat uit de vrij jonge takken Taxol gewonnen kan worden. Deze stof wordt gebruikt voor de productie van kanker remmende medicijnen. Het remt de celdeling.

Standplaats Taxus media Hicksii

De conifeer kan zowel in zon als in halfschaduw of schaduw staan.

Zorg voor humusrijke licht vochtige grond, die waterdoorlatend is.

Planten van Taxus media Hicksii

Graaf een ruim plantgat en druk de grond goed aan rondom de wortels. Geef lange tijd voldoende water, het duurt wel even voor de bomen goed zijn aangeslagen.

Blad, bloei en bessen

Taxus media Hicksii heeft donkergroene naalden, die in de winter aan de boom blijven. Het is dus een groenblijvende plant.

In april en mei bloeit Taxus onopvallend met groene bloemen.

In september komen er veel rode bessen aan de boom, als ze er tenminste niet allemaal uit gesnoeid worden. De zaden in de bessen zijn erg giftig voor de mens. Vogels lusten de bessen echter graag vanwege de vliesjes rondom de zaden. De zaden worden door de vogels uitgepoept, zonder dat ze ergens last van hebben.

Snoei

Staat Taxus solitair dan hoeft er niet gesnoeid te worden. Is hij als haag aangeplant dan kan het best 2 x per jaar gesnoeid worden, in juni en in september. Zo blijft de haag mooi vol en strak. Door de bovenkant van de haag smaller te houden dan de onderkant krijgen de takken voldoende licht en blijft de haag mooi groen, ook aan de onderkant.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier