Taxus baccata – Venijnboom

Taxus baccata

Taxus baccata of Venijnboom wordt veel gebruikt als groenblijvende haag rondom tuinen. De haag is mooi donkergroen van kleur en gemakkelijk in onderhoud.

 Algemene informatie

Taxus baccata is een groenblijvende conifeer die goed gebruikt kan worden voor een haag, maar kan ook heel goed solitair staan en kan bovendien goed in vorm gesnoeid worden. Veel geziene vormen zijn de kubus, piramide, spiraal, en ronde vormen, maar de boom kan ook als bonsai boom gebruikt worden.

Taxus baccata is erg populair omdat een haag van deze bomen zeer goed gesnoeid kan worden, zonder blijvende schade op te lopen. Verder ziet een haag er chique uit door de donkergroene kleur, en omdat de boom maar 10 cm per jaar groeit hoef je er niet al te veel onderhoud aan te besteden wat snoei betreft.

Als er niet gesnoeid wordt, dan kan de conifeer vele meters hoog worden. Er zijn ook zuilvormen te koop, als Taxus baccata Fastigiata en Taxus baccata Robusta.

Bijna alles aan de plant is erg giftig voor mens en paard. Plant deze boom dus nooit aan als haag rondom een weiland met paarden. Zorg ook dat kleine kinderen geen bessen en/of naalden van de haag eten, i.v.m. de extreme giftigheid voor de mens!

Conifeer kan slecht tegen honden- en kattenpies. De naalden worden geel van kleur en uiteindelijk kan de struik er zelfs dood van gaan.

Standplaats Taxus baccata

Een plek in halfschaduw is ideaal. De grond moet humusrijk, kalkhoudend en waterdoorlatend zijn.

Planten van Taxus baccata

Voor een haag plant je 3 exemplaren per meter. Geef na het planten lange tijd voldoende water, om de struiken goed te laten aanslaan.

Blad, bloei en bessen

De naalden zijn zacht, glanzend en donkergroen van kleur. De conifeer is een groenblijvende plant.

In april/mei bloeit Taxus baccata zeer onopvallend en in september komen er bij de vrouwelijke exemplaren rode bessen aan, die voor de mens giftig zijn vanwege de zaden die erin zitten. Vogels kunnen ze echter wel eten, de vliesjes worden gebruikt, de zaden worden uitgepoept door de vogel, en dat is het onderdeel van de bes dat giftig is.

Snoei

Voor een mooie volle en strakke haag is het aan te raden om twee maal per jaar te snoeien, de eerste keer rond de langste dag in juni, de tweede keer in september. Zorg er bij het snoeien voor dat de haag aan de onderkant breder is dan aan de bovenkant. Zo vangen alle takken voldoende licht en blijft de haag van onder tot boven mooi groen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier