Taxus baccata Fastigiata Aurea – Venijnboom

Taxus baccata Fasigiata Aurea

Venijnboom

Taxus baccata Fastigiata Aurea of zuilvormige Venijnboom is een Taxus met een zuilvormige, opgaande groei en een mooie geelgroene naaldkleur.

Deze groenblijvende plant is goed winterhard en groeit langzaam. Zonder snoei kan deze conifeer uiteindelijk 10 m hoog worden, maar daar gaan dan heel wat jaren overheen.

Taxus baccata Fastigiata Aurea is zeer mooi solitair in de tuin, maar ook in groepen aangeplant komt hij mooi tot zijn recht. Er kan ook een haag mee worden aangeplant, houdt dan bij het aanplanten een onderlinge afstand aan van minimaal 40 cm.

Deze conifeer is goed te snoeien, er kan zelfs vormsnoei plaatsvinden.

De naalden en pitten van de bessen (vrouwelijke planten) zijn zeer giftig voor mensen, maar ook voor paarden en koeien. Houd hier dus rekening mee bij het plaatsen!

 

Standplaats Taxus baccata Fastigiata Aurea

De plant kan in zon, halfschaduw en schaduw staan. Hoe meer zon hij vangt, des te geler de naalden blijven.

De grond kan het best waterdoorlatend zijn en humus- en kalkrijk.

Blad, bloei en bessen

Venijnboom Fastigiata Aurea heeft prachtige geelgroene naalden. In de winter is de conifeer groenblijvend.

In april en mei komen er onopvallende bloemen aan de plant, de vrouwelijke conifeer krijgt in het najaar rode bessen, waarvan de zaden erg giftig zijn voor mensen en voor bijvoorbeeld paarden. Vogels kunnen ze wel eten, de zaden worden uitgepoept zonder dat ze er zelf last van krijgen.

Taxus baccata Fastigiata Aurea snoeien

Staat Taxus solitair in de tuin en is er voldoende ruimte, dan is snoei niet nodig. Snoeien is echter wel goed mogelijk. Is er een haag mee aangeplant dan is het aan te raden om twee keer per jaar te snoeien, in juni en september, om een mooie strakke haag te krijgen. Snoei niet in de zon om verbranding tegen te gaan.

Bemesten

Geef in het voorjaar organische mest.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier