Osmanthus burkwoodii – Schijnhulst

Osmanthus burkwoodii

Osmanthus burkwoodii of Schijnhulst is een bloeiende groenblijvende heester, die in het voorjaar bloeit met witte bloemen.

Het is een vrij langzame groeier, zonder snoei zal de heester na een jaar of tien een hoogte bereikt hebben van 2 m. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant.

Osmanthus burkwoodii is winterhard, maar houdt wel van een tegen wind beschutte plek in de tuin. De heester is geschikt voor een laagblijvende haag, als solitair in de border of als kuipplant op het terras.

Vanwege de heerlijke geur die de bloemen verspreiden is het zeker een aangename plant om bij/op het terras te zetten. De bloemen trekken bijen aan.

Standplaats Osmanthus burkwoodii

De heester staat graag op een warme, beschutte plek in de tuin. Hij kan in de volle zon of halfschaduw staan.

De grond moet humusrijk en waterdoorlatend zijn. Staat de heester in de zon, dan moet de grond voldoende vochtig zijn.

Bloei en blad

In het voorjaar, in april en mei, bloeit de heester met kleine witte bloemen die een heerlijke geur verspreiden.

Het blad is leerachtig, glanzend en donkergroen van kleur. De onderkant van het blad is lichter van kleur. Er staan steeds twee blaadjes tegenover elkaar aan een tak.

Snoei

Osmanthus burkwoodii kan gesnoeid worden. Als de heester één keer per jaar wat in model gesnoeid wordt, dan zal hij ook wat voller van vorm worden. Hebt u een haag gemaakt, snoei deze dan ook 1x per jaar om er een eenheid van te maken. 

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier