Osmanthus heterophyllus Variegatus – Schijnhulst

Osmanthus heterophyllus VariegatusOsmanthus heterophyllus Variegatus of Schijnhulst is een mooie sierheester met roomwitbont gekleurd blad, wat lijkt op dat van Hulst.

Het is een langzame en compacte groeiende heester.

Osmanthus heterophyllus Variegatus kan tot 1,5 m hoog worden, is redelijk winterhard en heeft een opgaande groei.

Deze groenblijvende plant kan als haag worden aangeplant, zet dan 3 struiken per strekkende meter neer. Verder kan hij goed solitair in de border of in een struikenborder worden aangeplant. Houdt dan 5 stuks per vierkante meter aan.

Door de opvallende roomwitte rand aan het blad is dit een opvallende plant in de tuin.

Standplaats Osmanthus heterophyllus Variegatus

Het liefst staat de bloeiende heester in lichte schaduw,buttonmaar zon en halfschaduw zijn ook haalbaar. Staat hij in de zon, zorg dan wel dat de grond voldoende vochtig is.

De grond kan het best vruchtbaar zijn en vochtig, maar wel waterdoorlatend.

Bloei en blad

Osmanthus heterophyllus Variegatus bloeit vrij onopvallend met kleine witte bloemen in september en oktober. Ook al zie je de bloemen amper, ruiken zal je ze wel. Ze verspreiden een heerlijke geur.

Het blad is opvallend roomwit bontgekleurd. De rand is roomwit, met binnenin een mooie groene kleur. Er zitten stekels aan de rand van het blad.  Het is een groenblijvende plant, die veel weg heeft van Hulst.

Snoei

Osmanthus heterophyllus Variegatus heeft geen snoei nodig, maar kan wel goed gesnoeid worden. Mei is daar een goede maand voor.