Pennisetum alopecuroides Hameln – Lampenpoetsersgras

Pennisetum alopecuroides HamelnPennisetum alopecuroides Hameln of Lampenpoetsersgras is een mooi siergras, geschikt voor de kleine tuin, met lichtbruine pluimen.

Deze soort is vrij laagblijvend (tot 60 cm) met een bolvormige groei en is al vroeg bloeiend met mooie pluimen.

Het siergras is vooral mooi als het in grote groepen wordt aangeplant, en is dan ook een bodembedekkende plant. Plant 3 tot 5 stuks per vierkante meter voor een mooi resultaat.

Verder staat de plant ook mooi als kuipplant op het terras.

Pennisetum alopecuroides Hameln heeft weinig onderhoud nodig en is goed winterhard. Toch kan ook deze soort slecht tegen een langdurige strenge vorstperiode.

Standplaats Pennisetum alopecuroides Hameln

Het siergras staat graag in de zon of eventueel in halfschaduw.

De grond kan het best humusrijk zijn en licht vochtig, maar wel waterdoorlatend.

Bloei en blad

Pennisetum alopecuroides Hameln is een langbloeiende plant met een zeer rijke bloei. Van juli t/m september komen er veel lichtbruine pluimen aan de plant, die tot aan het eind van de winter blijven zitten en dan meer zilvergrijs van kleur worden.

De pluimen kunnen mooi in boeketten gebruikt worden en zijn ook goed te drogen en in droogboeketten te gebruiken.

Het blad is donkergroen en is lang en smal. Later in het jaar wordt het meer geelgroen van kleur. Laat het blad in de winter aan de plant.

Verzorging Pennisetum alopecuroides Hameln

  • Snoei. Knip eind maart de plantenresten tot 20 cm boven de grond af. Vanuit de pol komt vanzelf weer nieuw blad groeien.
  • Vorstbescherming. Dit siergras is redelijk winterhard, maar verdraagt slecht lange perioden van strenge vorst. Bescherm de wortels door de voet van de plant met veel blad af te dekken.
  • Geef in droge perioden water om uitdrogen van de grond te voorkomen.

Pennisetum soorten

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier