Photinia fraseri Carré Rouge

Photinia fraseri Carré RougePhotinia fraseri Carré Rouge of Glansmispel is een bloeiende heester met prachtig rood gekleurd nieuw blad en crème witte bloemen in het voorjaar. Lees hier alles over de standplaats, bloei, verzorging, snoei en waar je de heester kunt kopen.

Algemene informatie

Photinia fraseri Carré Rouge is een heester met veel mooie kwaliteiten;

  • Prachtig glanzend felrood nieuw blad in het voorjaar en na iedere snoei.
  • Geschikt als solitair in de border, in een grote pot op het terras, maar ook uitstekend geschikt om als kleurige haag aan te planten.
  • Geschikt voor kleine tuinen, doordat deze soort een compacte recht opgaande groei heeft en bovendien goed teruggesnoeid kan worden.
  • Het is een wintergroene heester, dus je hebt jaarrond kleur in de tuin.
  • De heester bloeit met licht geurende crème witte bloemen, in het najaar volgen bessen die aantrekkelijk zijn voor vogels.
  • De soort is ook op stam verkrijgbaar.

Geen wonder dat je in vrijwel iedere tuin wel een Glansmispel aantreft. De heester is winterhard maar heeft wel bescherming tegen harde koude wind nodig. Photinia fraseri Carré Rouge wordt 2,5 meter hoog, maar kan d.m.v. snoei gemakkelijk in grootte beperkt worden. Plant 1 heester per vierkante meter. Voor de aanleg van een haag plant je 3 à 4 stuks per strekkende meter.

Glansmispel kopen

Er zijn verschillende soorten Glansmispel te koop, met verschil in bladkleur en blad grootte. Voor iedere smaak en iedere tuin is er een fraaie soort te vinden. Klik op onderstaande button om de heester te kopen;

Standplaats Photinia fraseri Carré Rouge

De heester verdraagt zon en halfschaduw. Zorg er bij een plaats in volle zon wel voor dat de grond niet langdurig uitgebloeid raakt. Zorg dat de heester niet in harde wind staat, hier houdt hij niet van, het blad kan er lelijk van worden.

Zet Photinia fraseri Carré Rouge in humusrijke, vruchtbare niet al te kalkrijke grond die goed waterdoorlatend is. Als de wortels langdurig in veel water blijven staan (kleigrond) dan kwijnt de heester weg.

Wanneer bloeit Photinia fraseri Carré Rouge?

In de maanden mei en juni zit de heester vol met crème witte bloemen die licht geuren en aantrekkelijk zijn voor bijen. In het najaar volgen er dan bessen, die weer aantrekkelijk zijn voor vogels. De heester past dus goed in een diervriendelijke tuin.

Hoe snoei je Glansmispel?

Photinia fraseri Carré Rouge verdraagt snoei erg goed. Na de bloei komt er weer felrood nieuw blad aan de heester, fraai! Snoei na de bloei als je jaarlijks van bloemen wilt kunnen genieten.

Is de heester echter als haag toegepast dan is het belangrijk om zeker twee maal in een jaar te snoeien om de haag mooi vol en strak te houden. Snoei de haag de eerste keer in mei en later nog een keer in augustus of september. Let wel, door de snoei in het voorjaar zal de haag nooit gaan bloeien. Het prachtige felrode blad wat na de snoei weer aangroeit is een groot pluspunt.

Hoe plant je Photinia?

Photinia is het gehele jaar door verkrijgbaar en kan ook jaarrond geplant worden, behalve tijdens vorst. Het najaar is meestal de beste planttijd omdat de grond nog warm is en er over het algemeen genoeg regen valt. Bij planten in voorjaar en zomer is het belangrijk om voldoende water te geven.

Maak een ruim plantgat en vul het gat op met goede grond. Druk de grond goed aan en geef de eerste maanden goed water, zorg dat de wortels niet uitdrogen.

Plantafstand: Plant 3 à 4 stuks per strekkende meter of 1 per vierkante meter.

Hoe ziet het blad eruit?

Het glanzende blad van Photinia fraseri Carré Rouge is kleiner en nog felroder dan dat van de Photinia Red Robin. Het nieuwe blad is felrood van kleur, later verkleurd het naar mooi donkergroen. Door harde koude wind en vorst kan het blad worden aangetast en vlekken krijgen en zelfs uitvallen. Maar geen paniek, er komt weer mooi nieuw blad terug.

Een aan de onderkant kaal geworden Photinia kan flink worden teruggesnoeid, zodat hij ook onderaan weer blad gaat vormen.

Verzorging Photinia fraseri Carré Rouge

  • Snoei de heester in mei, zodat er mooi felrood nieuw blad gevormd wordt. Snoei een haag een tweede keer in augustus/september.
  • Bemest de heester in voorjaar en augustus met organische mest, bijvoorbeeld koemestkorrels.
  • Bescherm de heester tegen koude wind.
  • Geef water tijdens langdurige droogte, laat de wortels niet uitdrogen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.