Rhododendron Gold Shine

Rhododendron Gold ShineRhododendron Gold Shine is een groenblijvende struik met glanzend geelgroen bontgekleurd blad en roze bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Algemene informatie

Rhododendron Gold Shine is een bontgekleurde Rhododendron soort met geelgroene bladeren. De struik bloeit in april en mei met roze bloemen. Het is een groenblijvende plant, dus je kunt jaarrond genieten van het fraaie blad. De struik past goed in een grote onderhoudsarme tuin, je hoeft er vrij weinig aan te doen.

Rhododendron Gold Shine wordt tot 2 meter hoog en breed, houd hier bij het planten dus rekening mee. Een te grote of vanbinnen kaal geworden Rhododendron kan overigens drastisch worden teruggesnoeid, zolang de plant maar gezond en wel is. Daarna duurt het natuurlijk wel weer een tijd tot je een mooie volle struik terug hebt.

Alles aan de plant is giftig, ook voor dieren die bijvoorbeeld het blad eten.

Standplaats Rhododendron Gold Shine

Rhododendron Gold Shine staat graag in zon of halfschaduw in humusrijke licht zure vochtige grond die wel waterdoorlatend is. De heester wortelt oppervlakkig waardoor hij niet langdurig bestand is tegen droogte.

Hoe plant je Rhododendron?

Zorg voor een ruim plantgat, ongeveer twee maal zo breed en diep als de kluit van de heester is. Vul het plantgat met een mengsel van de uitgegraven grond met tuinturf of speciale Rhododendrongrond. Zorg dat de heester op dezelfde hoogte komt te staan als in de container het geval was. Druk de grond rondom de plant goed aan en geef goed water. Dek de grond af met een dikke laag bladaarde of blad en strooi hier een laag tuinturf overheen. Zorg er het eerste jaar voor dat de plant voldoende water krijgt en niet uitdroogt.

Rhododendron kopen

Er zijn veel verschillende soorten Rhododendron te koop. Klik op onderstaande button om Rhododendron te kopen!

Wanneer bloeit Rhododendron Gold Shine?

De heester bloeit in april en mei met prachtige paarsroze bloemen. De uitgebloeide bloemen hoeven niet verwijderd te worden, maar als je dit wel doet wordt een tweede bloei gestimuleerd. Pas wel op met het verwijderen van de uitgebloeide bloemen, doe dit het liefst met de hand en niet met een snoeischaar, omdat eventuele nieuwe knoppen op vrijwel dezelfde plek gevormd worden en dus beschadigd kunnen worden.

Kan je Rhododendron snoeien en wanneer doe je dat?

Rhododendron hoeft niet gesnoeid te worden. Als de heester oud wordt kan het gebeuren dat de binnenkant kaal wordt. Je kunt dan rigoureus snoeien door alle oude takken tot 70 cm boven de grond weg te halen. Doe dit echter alleen als de heester gezond en wel is, anders heeft hij niet meer genoeg kracht om terug te groeien.

Snoeien kan het best direct na de bloei gebeuren. De heester heeft dan ruim de tijd om te herstellen voor de winter intreed, in het najaar worden de nieuwe knoppen weer gevormd.

Hoe en wanneer bemest je Rhododendron?

Bemest Rhododendron bij voorkeur twee keer per jaar, in het voorjaar en nog een keer in augustus/september. Zo heeft de plant voldoende voeding voor de bloei en gaat de heester gezond de winter in. Bemesten kan plaatsvinden met koemestkorrels of met speciale Rhododendron mest, waar extra magnesium en Kalium inzit. Bemest niet in de volle zon en geef na bemesten goed water zodat de oppervlakkige plantenwortels niet verschroeien.

Met welke planten kun je Rhododendron combineren?

De heester laat zich goed combineren met andere zuurminnende planten als Skimmia, Azalia, Heide soorten en Pieris.

Tips voor de verzorging

  • Plant Rhododendron niet te diep.
  • Schoffel niet onder de heester i.v.m. het ondiepe wortelen van de plant.
  • Laat de grond niet uitdrogen.
  • Bemest de heester twee maal per jaar, in voorjaar en tweede helft zomer.
  • Bescherm de heester tegen uitdroging door jaarlijks te mulchen met blad, bladaarde en/of tuinturf.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.