Rhus typhina Dissecta – Fluweelboom

Rhus typhina Dissecta

Fluweelboom

Rhus typhina Dissecta of Fluweelboom is als boom of struik verkrijgbaar en heeft een tropische uitstraling door het fluweelachtige zachte blad en twijgen. Lees hier alles over de standplaats, het blad, de bloei, snoei en verzorging.

Het verschil tussen Rhus typhina Dissecta en de ‘gewone’ Rhus typhina is het varenachtige blad van deze soort en het blad dat nog dieper ingesneden is.

De Fluweelboom is goed winterhard en is in de herfst extra mooi vanwege de prachtige verkleuringen van het groene blad naar geel-oranje-rood.

In de winter valt deze bloeiende boom/struik op vanwege de rode vruchtkolven, die bijna de gehele winter aan de, dan kale, takken achterblijven.

De Fluweelboom heeft één groot nadeel, hij vormt worteluitlopers die wel 6 meter kunnen overbruggen. De uitlopers, die overal in de tuin omhoog komen, moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.

Standplaats Rhus typhina Dissecta

De boom/struik staat graag in zon of halfschaduw.

Hij kan alle grondsoorten verdragen, maar staat toch het liefst in waterdoorlatende, humusrijke grond.

Bloei en blad

In juni en juli komen er geelgroene pluimen in de boom/struik, die tot 20 cm hoog kunnen worden. Later in het jaar verkleuren deze pluimen naar bordeauxrood. De pluimen blijven tot in de winter aan de takken zitten.

Het blad van Rhus typhina Dissecta is zeer diep ingesneden en heeft veel weg van het blad van varens. Het fluweelzachte blad zit vast aan behaarde twijgen.

In de herfst verschijnen de prachtige kleuren geel-oranje-rood. In de winter verliest de boom/struik zijn blad.

Snoei

Rhus typhina Dissecta hoeft niet gesnoeid te worden. Als je de struik wilt verjongen dan kunnen er takken worden afgesnoeid tot 10 cm boven de grond. Het grote nadeel hiervan is dat de struik direct reageert met het maken van nog meer worteluitlopers.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier