Rhus typhina of Fluweelboom

Rhus typhina of Fluweelboom is als struik en boom verkrijgbaar. De boom heeft een tropische uitstraling, door het fluweelachtige zachte blad en twijgen.

Algemene informatie

Fluweelboom is zeer winterhard. De struik/ boom is fraai in de herfst vanwege de mooie verkleuringen van het blad. In de zomer vormt de boom 20 cm hoge pluimen, die van groen naar donkerrood verkleuren en tot aan de winter aan de boom kunnen blijven zitten.

De boom heeft één groot nadeel, hij vormt worteluitlopers die wel 6 meter kunnen overbruggen.
Overal in je tuin komen dus regelmatig takken omhoog. Deze uitlopers moet je zo snel mogelijk verwijderen.

Standplaats Rhus typhina

Deze mooie boom staat graag in de zon. Hij kan alle grondsoorten verdragen, maar heeft een voorkeur voor licht humeuze grond, die waterdoorlatend is.

Wanneer bloeit de Fluweelboom?

In juni en juli komen er groene pluimen in de boom, die tot 20 cm hoog kunnen worden. Later verkleuren deze pluimen naar donkerrood. De pluimen kunnen tot aan de winter aan de boom blijven zitten.

Het blad van Rhus typhina is fijn ingesneden en zit aan zacht harige twijgen. In de herfst verkleurd het groene blad naar geel/ oranje kleuren.

Snoeien

Er hoeft niet gesnoeid te worden. Als je de struik wilt verjongen kun je in het voorjaar takken tot 10 cm boven de grond afknippen. Groot nadeel is dat dit het aantal worteluitlopers dat de struik vormt vergroot.

Andere mooie bomen met tropische uitstraling:

Olijfboom  of  Olea Europaea

Vijgenboom of Ficus Carica

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier