Ribes sanguineum Atrorubens; standplaats, bloei, verzorging

Ribes sanguineum AtrorubensRibes sanguineum Atrorubens is een sierheester met een opgaande groei en rode bloemen, die in trossen afhangen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van de heester.

Deze winterharde bloeiende heester heeft weinig verzorging nodig en is snel tevreden. Ribes sanguineum Atrorubens wordt ongeveer 2 m hoog en is een snelgroeiende plant. De heester staat mooi solitair en kan verder goed worden toegepast in informele hagen. Je komt deze heesters veel in het openbare groen tegen. Houd bij het planten 1 stuks per vierkante meter aan.

Standplaats Ribes sanguineum Atrorubens

De heester staat bij voorkeur in halfschaduw. Een zonnige standplaats kan ook, maar dan is een voldoende vochtige grond wel een vereiste.
Qua grond is het geen veeleisende heester. Alleen voldoende vocht is van belang en de voorkeur gaat wel uit naar voedselrijke grond, die waterdoorlatend is.

Bloei, bessen en blad

Ribes sanguineum Atrorubens is een langbloeiende plant met rode bloemen van april t/m mei/juni. De bloemen komen aan tweejarige takken en trekken hommels en bijen aan.

De bloemen hangen in trosjes onder de takken en verspreiden een niet zo aangename geur (kattenpis). Daarom zijn de mooie taken niet geschikt om binnen in een vaas te zetten. In de tuin zal de geur echter niet snel opvallen.

Na de bloei komen er blauwzwarte bessen aan de heester (als er niet gesnoeid wordt).

Het blad is licht behaard en is groen van kleur. In de winter verliest de heester haar blad.

Verzorging Ribes sanguineum Atrorubens

  • Snoei na de bloei. Aangezien de bloemen aan tweejarige takken komen is het aan te raden om verjongingssnoei toe te passen, waarbij ongeveer ¼ deel van de oudste takken worden terug gesnoeid naar 30 cm boven de grond. Zo blijft de heester bloeien en blijft hij in goede conditie.
  • Bemest de heester met organische mest in het voorjaar.

Ribes soorten