Ribes sanguineum: snoei, verzorging en standplaats

Ribes sanguineumRibes sanguineum is een sierheester met een opgaande groei en bloei in het voorjaar met roze, rode of witte bloemen.

Deze gemakkelijke en winterharde bloeiende heester groeit op vrijwel iedere grond en heeft maar weinig verzorging nodig. Het is een snelgroeiende plant die ongeveer 2 m hoog wordt.

Je komt de heester veel tegen in het openbare groen en solitair of als informele haag in tuinen. Het aanplanten kan het best plaatsvinden in het najaar, houdt 1 heester per vierkante meter aan.

Standplaats Ribes sanguineum

De heester staat het liefst in halfschaduw. Een plek in de zon moet ook wel kunnen, maar zeker dan zal de grond voldoende vochtig moeten zijn.

Alle grondsoorten zijn geschikt voor deze sierheester, zolang de grond maar licht vochtig is.

Ribes kopen

Het is altijd leuk om een vroeg bloeiende heester in de tuin te hebben. De tuin is vroeg in het jaar vaak nog erg kaal en een beetje fleur kan dan geen kwaad.

Koop deze fraaie heester door op onderstaande button te klikken!

Bloei, bessen en blad

Ribes sanguineum is een langbloeiende plant met roze, rode of witte bloemen die in afhangende trossen aan de takken hangen. Buiten in de tuin zal het niet zo opvallen, maar de takken zijn niet zo geschikt om in een vaas binnen te zetten vanwege de geur die de bloemen verspreiden (katten pies).

De bloei is van maart tot en met mei/begin juni. De bloemen verschijnen aan de tweejarige takken en trekken bijen en hommels aan. Na de bloei, als er niet gesnoeid is, komen er blauwzwarte bessen aan de heester.

Het blad is gelobd, licht behaard en is groen van kleur. In de winter verliest de heester zijn blad.

Verzorging

  • Bemest de heester in het voorjaar met organische mest.
  • Snoei na de bloei. Houdt er rekening mee dat de bloemen alleen aan tweejarige takken komen, dus als u alle takken snoeit, dan zullen er het komende jaar geen bloemen komen.
  • Door verjongingssnoei toe te passen blijft de heester in vorm en wordt de bloei gestimuleerd. Snoei ieder jaar ongeveer 20 à 25% van de oudste takken weg tot 30 cm boven de grond.

Enkele soorten Ribes sanguineum

Er zijn veel meer mooie bloeiende heesters voor de tuin. Klik op onderstaande button voor een overzicht!

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

2 reacties