Rode Meidoorn – Crataegus laevigata Paul’s Scarlet

Rode Meidoorn

Crataegus laevigata Paul’s Scarlet

Rode Meidoorn of Crataegus laevigata Paul’s Scarlet is een boom of struik met een rijke voorjaarsbloei met gevulde roze rode bloemen.

Rode Meidoorn is goed winterhard en kan als struik, haag of boom worden toegepast en d.m.v. snoeien en leiden is hij ook toepasbaar als muurbedekking.

Vanwege de doorns op de takken is de struikvorm goed toepasbaar als ondoordringbare haag en is dan ook in trek bij vogels als schuilplek.

Deze boom kan tot 7 m hoog worden en is goed toepasbaar in kleine tuinen. De boom heeft een bolvormige kroon.

Rode Meidoorn kopen

In vrijwel iedere tuin is plaats voor een boom. Deze boom is geschikt voor kleine tuinen en fleurt de tuin in het voorjaar op zijn vele bloemen. Koop Crataegus laevigata Paul’s Scarlet door op onderstaande button te klikken!

 

Standplaats Rode Meidoorn

De boom staat graag op een plek in de zon of halfschaduw.

De grond kan het best licht vochtige en kalkrijke goede tuingrond zijn, die stevig is. De boom is windgevoelig en moet met een boompaal geplant worden. Planten van Meidoorn kan jaarrond gedaan worden, maar tijdens de zomermaanden heeft de boom meer problemen om goed aan te slaan, de grond moet voldoende vochtig blijven. De herfst is altijd een goede planttijd voor heesters en bomen omdat de grond nog lekker warm is en er vaak redelijk wat regen valt.

Bloei, vruchten en blad

Crataegus laevigata Paul’s Scarlet bloeit in mei en juni met gevulde roze rode bloemen. De bloei is rijk en de bloemen geven een heerlijke geur af en trekken bijen.

In het najaar worden er rode vruchten gevormd, met twee pitten. De vruchten zijn aantrekkelijk voor vogels.

Het gelobde blad is donkergroen van kleur en verkleurd in het najaar naar een mooie kleur geel voordat het voor de winter afvalt. De onderzijde van het blad is lichter van kleur.

Snoei Crataegus laevigata Paul’s Scarlet

De boom hoeft amper gesnoeid te worden. Verwijder alleen eventuele dode en/of kruisende takken. De beste snoeitijd is in de wintermaanden.

Heeft u een haag aangeplant van Meidoorn, snoei dan in juni (na de bloei) en eventueel nog een tweede keer in september.

Ziekten

Meidoorn is gevoelig voor bacterievuur, een gevreesde ziekte voor de fruitteelt.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

3 reacties


  • N.de Leeuw

    Ik heb een jonge Paul Scarlett iin mijn tuin die prachtig bloeit in het voorjaar, goed in het blad zit, doch in augustus vallen er al veel bladeren af. Wat kan ik daar tegen doen?


  • wiets

    Mijn rode meidoorn Pauls Scarlett( nu 4 jr. in de grond met stamomtrek 6/8 en hoogte 2,00 m.) bloeit niet .
    Boom heeft geen concurrentie van andere bomen /struiken en staat in goede vruchtbare aarde . Boom is niet gesnoeid afgelopen 4 jr.
    Hoe kan het dat boom niet bloeid?