Bijen lokken – Planten die bijen lokken

Bijen lokkenBijen lokken geeft veel leven in de tuin en behalve dat het leuk kan zijn om te kijken hoe ze druk in de weer zijn, ze zijn nog erg nuttig ook!

Als u heerlijk in het zonnetje in de tuin zit met een drankje en een boek, of u ligt heerlijk van de zon te genieten, dan kan het rustgevend werken als u al dat gezoem om u heen hoort.

Veel mensen zullen denken, heerlijk? Bijen en hommels kunnen toch steken? Daar wordt ik niet rustig van…

Bijen en hommels kunnen wel steken, maar doen dit alleen maar als ze zich bedreigt voelen. Bijvoorbeeld als iemand per ongeluk op een bij gaat staan of erin grijpt.

Het nut van bijen en hommels

Behalve dat bijen heerlijke honing maken, zijn ze voor de mens ook erg nuttig omdat ze bloemen en landbouwgewassen bestuiven. Dit is nodig voor onze voedselvoorziening.

De bij heeft het de laatste jaren erg moeilijk. Veel bijensoorten sterven uit. De precieze oorzaak is niet helemaal bekend, maar bespuiten van gewassen, verstedelijking van gebieden en een tekort aan, voor de bij aantrekkelijke, bloemen helpen zeker mee aan het probleem.

Bijen lokken naar onze tuin, door o.a. geschikte planten neer te zetten, die het hele jaar door voedsel leveren aan het bijenvolk, kan helpen om de bijensterfte zoveel mogelijk tegen te gaan.

Bijen lokken, wat kunt u er zelf aan doen?

bijenhotel

  • Bijen nestelen graag in holtes en krappe ruimtes en houden van een beschutte plek. Plaats een haag of een schutting, die u laat begroeien met klimplanten. Behalve insecten zullen ook vogels hiervan volop genieten.
  • Maak of koop een bijenhotel of creëer en ruimte met veel holletjes waar de bijen kunnen nestelen.
  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Veel middelen zijn dodelijk voor bijen en hommels en zijn indirect dus ook schadelijk voor onze voedselvoorziening.
  • Door bijenvriendelijke planten in de tuin te planten kunt u bijen lokken. Zorg er dan voor dat er het jaar rond een geschikte plantsoort te vinden is.

Bijen lokken door de juiste planten uit te kiezen

Er zijn zeer veel planten waar bijen, hommels en vlinders op af komen. Hier vind u een aantal aantrekkelijke planten voor bijen en hommels;(klik op de links om meer over de planten te lezen)

Agastache of Dropplant

Caryopteris clandonensis Heavenly Blue

Fatsia japonica of Vingerplant

Hedera helix arborescens

Scabiosa of Schurftkruidhommel op Scabiosa

Sambucus Nigra Black Beauty of Zwarte Vlier

Nepeta faassenii of Kattenkruid

Persicaria amplexicaulis

Eupatorium of Leverkruid

Centranthus ruber coccineus

Geranium renardii

Geranium Johnsons Blue

Geranium cant. Cambridge

Caltha palustris of Dotterbloem

Pontederia Cordata of Snoekkruid

Malva Moschata

Helianthus Lemon Queen

Lavendula Stoechas

Lythrum salicaria Robert

Aconitum carmichaelii Arendsii of Monnikskap

Lavatera

Appelboom

Perenboom

Hebt u een braakliggend stuk grond beschikbaar en weet u niet wat u er mee moet doen? Er zijn kant en klare zaaimengsels te koop met bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen, hommels en vlinders. Help mee om de bijensterfte tegen te gaan en probeer bijen, hommels en vlinders naar uw tuin te lokken. Goed voor u en goed voor de insecten!

Bijenplanten kopen