Hedera helix arborescens – Struikklimop: standplaats, snoei, bloei en verzorging

Hedera helix arborescens – Struikklimop is een groenblijvende plant, die goed als haag kan groeien. Het is bovendien een winter bloeiende plant.

Deze heester is  goed winterhard en stelt weinig eisen aan de standplaats of grond. Het is dus een gemakkelijke en decoratieve groenblijvende heester, die in de winter bloeit en daarna ook nog zwarte bessen vormt. De heester kan goed als vakbeplanting worden toegepast en kan ook goed onder een boom worden aangeplant.. Verder kan de heester zeer goed als groenblijvende haag worden aangeplant. Vogels en insecten zullen er blij mee zijn, want de haag biedt goede schuil- en nestelruimte en biedt voedsel in de vorm van de laat bloeiende bloemen gevolgd door zwarte bessen.  De heester groeit niet heel snel en kan een hoogte van 1,5 m bereiken.

Het is een gemakkelijke heester wat standplaats betreft, alle plekken zijn goed van zon tot schaduw.

Blad en bloemen Struikklimop

Het blad van de Hedera is mooi donkergroen en glanzend. Nieuw blad is lichtgroen van kleur. Het blad is hartvormig en gelobd.

Je moet voorzichtig zijn met het blad van de Hedera, want het is giftig als je het binnenkrijgt.

De heester bloeit in september en oktober met vele bloemtrossen, die geel/ groen van kleur zijn. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen en andere insecten.

In deze tijd van het jaar zijn er voor bijen niet zo heel veel bloeiende planten meer te vinden, zodat ze voor hen zeer aantrekkelijk zijn.

Hedera helix arborescens kopen

Er zijn veel verschillende soorten Klimop te koop. De meeste mensen denken bij Klimop alleen aan klimplanten, maar Hedera helix arborescens groeit meer als struik en is daardoor perfect geschikt om als haag aan te planten.

Besvorming bij Hedera helix arborescens

Hedera helix arborescens In de winter komen er trossen zwarte bessen aan de heester. Voor mensen zijn de bessen giftig, maar voor vogels is het een lekkernij. Ik zie in de winter veel merels en duiven van de bessen genieten.

Standplaats Hedera helix arborescens

De heester is erg gemakkelijk, hij doet het goed in de zon, maar ook in de halfschaduw of schaduw. De grond mag droog of nat zijn en kalkrijk, neutraal of zuur. Kortom, een heester voor iedere standplaats.

Plantafstand Hedera helix arborescens

De heester kan goed als heggetje gebruikt worden, maar staat ook goed als blokvulling in de tuin. Per vierkante meter en per strekkende meter plant je dan 4 à 5 planten. De Hedera kan vermeerderd worden door stekken.

Wanneer snoei je Struikklimop?

De heester kan regelmatig gesnoeid worden. Doe het echter het liefst na de besvorming, in het voorjaar.  Doe je het snoeien in september, dan zal je de bloem- en dus ook besvorming beperken. Ik snoei de heester meestal een keer in het voorjaar en nog één of twee keer in de zomer, om de lange uitlopers eraf te knippen.

Struikklimop bemesten

In het voorjaar geef ik de heester koemestkorrels, dat is voldoende voor de rest van het jaar.

Struikklimop of hedera helix arborescens kan na de besvorming in het voorjaar gesnoeid worden en ook nog aan het begin van de zomer.

Hedera helix arborescens groeit tot een halve meter per jaar, dus best snel. Door middel van snoei is de heester goed in toom te houden.

Het blad en de bessen van Hedera helix arborescens zijn giftig als je het op eet. Aanraken van het blad en de bessen is niet giftig. Vogels zijn overigens dol op de zwarte bessen en kunnen deze dus ook goed verdagen

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

21 reacties


  • T.A. van Zanten (Dick)

    Willemien,
    de hedera helix arborescens wil ik gaan kopen, MAAR…….is dit nu een klimmer of niet. Met andere woorden; hecht hij zich uit zichzelf aan bijvoorbeeld een muur? (Liever niet,nl)
    Mvg en je hebt een mooie site!
    Dick.


    • admin

      Hallo Dick van Zanten,
      Deze Hedera heeft geen hechtwortels, hij is dan ook niet geschikt als klimmer zonder steun. Wij hebben hem als heg van ongeveer 0,8m. hoog, leuk vanwege de lange bloei en de bessen! Bedankt voor het compliment over de site, tuinieren is mijn grote hobby.
      Vriendelijke groeten, Willemien


      • Michelle

        Hoi Willemien,

        Is het wel mogelijk de hedera helix arborescens aan wilgenmatten te laten klimmen? Of moet er een “normale” hedera tussen worden geplant?

        Alvast bedankt voor je reactie!

        Mvg, Michelle


        • Willemien

          Hoi Michelle,
          Je zal inderdaad een andere Hedera moeten kiezen die wel hechtwortels heeft. Groetjes, Willemien


          • Michelle

            Hoi Willemien,

            Zeer bedankt voor je snelle antwoord! Ik zit wel een beetje in dubio, want de vorige bewoners van ons huis hebben aan een kant van de tuin een hek geplaatst, waar een hele mooie dikke haag hedera helix arborescens groeit. Volgens mij zit er wel een andere soort onder/tussen. Ik wil erg graag aan de rechterkant ook deze mooie hedera helix arborescens, tegen nieuw te plaatsen wilgenmatten. Misschien moet ik beide soorten om en om planten?

            Excuses voor het zeuren!

            Groetjes,
            Michelle


        • Willemien

          Hoi Michelle, deze hedera kan wel om een laag hek heen groeien en blijft waarschijnlijk ook wel overeind staan tegen wilgenmatten als je hem niet te hoog laat worden. Hij zal zich echter nooit kunnen hechten omdat hij echt geen hechtwortels heeft. Bij mij staat hij als heg van ongeveer 80 cm hoog en heeft dan geen steun nodig. Groeten, Willemien


        • Aly

          Je kan deze plant heel goed tegen een schutting laten groeien. Je moet hem dan wel begeleiden.
          Wij hebben met de buren ooit de afspraak gemaakt ‘heen en weer’ te steken. En het is een prachtige begroeide schutting geworden. De plant houdt na meer dan 20 jaar de schutting op zijn plaats.
          En we genieten altijd weer van de bijen en vogels. Er zit zelfs een nest in dat elk jaar weer bezocht wordt!


    • hein herijgers

      Aeborescens is de volwassen vormvan Hedera helix.
      Kenmerk; gaafrandig blad, bloem en vrucht, geen hechtorganen

      juveniel stadium Hedera helix heeft gelobd blad, hechtorganen, (klimt} geen bloem en vrucht.


  • J. Jeurissen

    Joyce en Michelle, lees het bovenstaande artikeltje. De hedra helix arborenscens is geen klimmer………….


  • Sylvia

    Beste Willemien,

    Graag zou ik de hedera helix in mijn tuin planten om bijen en vogels aan te trekken.
    Nu wil ik deze graag in een flinke border zetten. Ik heb ruim een vierkante meter vrij gehouden voor deze heester. Hoeveel van deze struikjes kan ik er het beste neerzetten? Ik denk maar eentje, hij moet tenslotte ook goed de ruimte hebben om lekker te kunnen groeien toch? Of zou ik er beter meer bij elkaar kunnen zetten?

    Alvast mijn dank!

    Mvg, Sylvia.


  • jack

    Hallo ik heb een vraag over hedera als scherm boven eeen scherm van 180cm,dat we niet bekeken kunnen worden.
    Wij willen stekken in een emmer zetten kan dat een dan geleiden is de diepte genoeg met grond


  • Gitta

    Beste Willemien, mijn buren overwegen de
    Hedera arborescens aan hun kant van de schutting te planten (op gaasscherm).
    Dat is op het zuidoosten.
    Ik ben bang dat hij dan door mijn bamboescherm door gaat groeien en dat mijn eigen planten (leifruitboompjes, z.w.kant)dan in het gedrang komen. Het gaas stond er al en kan niet meer verplaatst, het bamboe ook niet.
    Wat vind jij ervan, wel of niet doen?
    Vriendelijke groeten, Gitta


  • Willemien Mostert

    Beste Gitta,
    Deze Hedera is eerder een struikvorm dan een klimmer, ik vraag me af of je die in de hoogte kan laten groeien tegen gaas. Hedera kan best snel groeien, ook bij mij krijgt de lage haag die ik ervan heb regelmatig lange uitlopers. Die kunnen natuurlijk wel naar jullie tuin gaan doorgroeien.Dus als er niet tussen de tuinen gesnoeid kan worden, dan zou dit vervelend kunnen worden voor jullie fruitboompjes.Wel of niet doen blijft iets tussen jullie, hopelijk kunnen jullie daar samen goed over overleggen.


  • Annemarie

    De bessen van de hedera worden die nu groter naarmate de plant ouder wordt of heeft dat met andere omstandigheden te maken? Ik heb nl best veel hedera helix maar met hele kleine niet zwarte besjes.


  • Ada

    Beste Willemien,
    Even nog terugkomend op de hedera helix arborescence. Ik ken verschillende hele mooie hagen van deze plant. Ze zijn zeer geschikt voor een gaashekwerk en kunnen zeker 2 tot 2,5 m. hoog worden.
    Prachtig ook in de winter.
    Omdat ze alleen als struik te koop zijn zou ik deze graag willen stekken. Uitlopers zijn natuurlijk het beste, maar hoe kan ik ze verder het beste stekken? In water of met stekpoeder in aarde? Of is er nog een andere manier.
    Overigens jammer dat deze niet als stek te koop is.
    Mooie site overigens met veel liefde voor de planten.
    Ik hoor het graag.
    Bedankt.


  • Hanny Jonker

    Zijn de zwarte bessen giftig voor honden


  • ineke

    we hebben een oude hedera uitgebloeid met nu uitlopers
    Wanneer en hoe kan ikze uitlopers gebruiken als stek voor de klimopstruik?


  • Lind

    Graag zou ik de hedera helix arborescens in een grote bolvorm laten groeien.
    Hoe pak ik dit aan?
    Maak ik dan eerst een grote bolvorm met kippengaas? En zet deze over 1 geplante hedera? Of meerdere?
    Alvast bedankt voor jullie advies.