Mahonia aquifolium – Mahoniestruik – Druifstruik

Mahonia aquifoliumMahonia aquifolium of Mahoniestruik of Druifstruik is een groenblijvende bloeiende sierheester met gele bloemen in het voorjaar, blauwzwarte bessen in najaar en een mooie herfstverkleuring van het groene blad. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van de heester.

Algemene informatie Mahonia aquifolium

De heester wordt ongeveer 1,5 m hoog, groeit breed uit en is goed winterhard.

Mahonia aquifolium wordt veel toegepast in het openbare groen, omdat er weinig onderhoud aan is en de stekels aan de bladeren voorkomen dat er door de bosjes wordt gelopen.

In de tuin is de heester toepasbaar als solitair of in groepjes (5 per vierkante meter) en is ook goedgeschikt als laagblijvende bloeiende haag. Houdt voor een haag bij het planten een aantal aan van 5 stuks per 2 strekkende meter.

Standplaats Mahonia aquifolium

De voorkeur van de heester gaat uit naar een standplaats in halfschaduw of schaduw, maar een plek in de zon is ook mogelijk, als de grond voldoende vochtig is.

De grond kan het best voedselrijk en licht vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn.

Mahonia kopen

Er zijn verschillende soorten te koop. Klik op onderstaande button om deze fraaie heester te kopen;

Wanneer bloeit Mahoniestruik?

De heester bloeit in maart en april met geurende gele bloemen.

Na de bloei komen er blauwzwarte bessen aan de struik, die voor vogels aantrekkelijk zijn. De pitten in de bessen zijn giftig voor mensen. De kleine bessen lijken op druiven, vandaar de naam Druifstruik.

Het blad is groen en glanzend en heeft een stekelige rand. De groenblijvende plant heeft een mooie herfstverkleuring naar rood/ brons kleur. Hoe meer zon het blad vangt, des te roder zal het blad worden.

Snoei Mahonia aquifolium

De heester heeft weinig snoei nodig. Om de heester te verjongen kunnen enkele van de oudere takken tot vlak boven de grond worden weggenomen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier