Hedera helix arborescens – Struikklimop: standplaats, snoei, bloei en verzorging

Hedera helix arborescens

Hedera helix arborescens – Struikklimop

Hedera helix arborescens – Struikklimop is een groenblijvende plant, die goed als haag kan groeien. Het is bovendien een winter bloeiende plant.

Deze heester is  goed winterhard en stelt weinig eisen aan de standplaats of grond. Het is dus een gemakkelijke en decoratieve groenblijvende heester, die in de winter bloeit en daarna ook nog zwarte bessen vormt. De heester kan goed als vakbeplanting worden toegepast en kan ook goed onder een boom worden aangeplant.. Verder kan de heester zeer goed als groenblijvende haag worden aangeplant. Vogels en insecten zullen er blij mee zijn, want de haag biedt goede schuil- en nestelruimte en biedt voedsel in de vorm van de laat bloeiende bloemen gevolgd door zwarte bessen.  De heester groeit niet heel snel en kan een hoogte van 1,5 m bereiken.

Het is een gemakkelijke heester wat standplaats betreft, alle plekken zijn goed van zon tot schaduw.

Blad en bloemen Struikklimop

Het blad van de Hedera is mooi donkergroen en glanzend. Nieuw blad is lichtgroen van kleur. Het blad is hartvormig en gelobd.

Je moet voorzichtig zijn met het blad van de Hedera, want het is giftig als je het binnenkrijgt.

De heester bloeit in september en oktober met vele bloemtrossen, die geel/ groen van kleur zijn. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen en andere insecten.

In deze tijd van het jaar zijn er voor bijen niet zo heel veel bloeiende planten meer te vinden, zodat ze voor hen zeer aantrekkelijk zijn.

Hedera helix arborescens kopen

Er zijn veel verschillende soorten Klimop te koop. De meeste mensen denken bij Klimop alleen aan klimplanten, maar Hedera helix arborescens groeit meer als struik en is daardoor perfect geschikt om als haag aan te planten. Klik op onderstaande button om Struikklimop te kopen:

Hedera helix arborescens kopen

Besvorming bij Hedera helix arborescens

zwarte bessen Hedera helix arborescens In de winter komen er trossen zwarte bessen aan de heester. Voor mensen zijn de bessen giftig, maar voor vogels is het een lekkernij. Ik zie in de winter veel merels en duiven van de bessen genieten.

Standplaats Hedera helix arborescens

De heester is erg gemakkelijk, hij doet het goed in de zon, maar ook in de halfschaduw of schaduw. De grond mag droog of nat zijn en kalkrijk, neutraal of zuur. Kortom, een heester voor iedere standplaats.
De heester kan goed als heggetje gebruikt worden, maar staat ook goed als blokvulling in de tuin. Per vierkante meter plant je dan 4 planten. De Hedera kan vermeerderd worden door stekken.

Wanneer snoei je Struikklimop?

De heester kan regelmatig gesnoeid worden. Doe het echter het liefst na de besvorming, in het voorjaar.  Doe je het snoeien in september, dan zul je de bloem- en dus ook besvorming beperken. Ik snoei de heester meestal een keer in het voorjaar en nog één of twee keer in de zomer, om de lange uitlopers eraf te knippen.

Struikklimop bemesten

In het voorjaar geef ik de heester koemestkorrels, dat is voldoende voor de rest van het jaar.

Hedera soorten  Hagen  Groenblijvende planten

Wanneer kan je Struikklimop snoeien?

Struikklimop of hedera helix arborescens kan na de besvorming in het voorjaar gesnoeid worden en ook nog aan het begin van de zomer.