Hedera hibernica – Ierse Klimop

Hedera hibernica

Ierse Klimop

Hedera hibernica of Ierse Klimop is een grootbladige klimop soort, met glanzend groen blad dat ook in de winter aan de plant blijft.

Deze snelgroeiende plant kan zowel als klimplant en als bodembedekker gebruikt worden.

Zonder snoei kan Hedera hibernica tot zeker 10 meter hoog worden. Het is een zelfhechtende klimplant. Let wel op, als u de plant tegen uw huis aan laat groeien en u wilt hem ooit verwijderen, dan zullen er altijd wortelresten op de muur achterblijven.

Wanneer u de plant als bodembedekker gebruikt zal er al snel een groen en dicht tapijt ontstaan. De takken die de grond raken vormen zelf al snel nieuwe wortels. Hedera hibernica kan wel snel andere planten overwoekeren, wees dus op tijd met snoeien.

Hedera hibernica is, vanwege zijn snelle groei en het feit dat heteen groenblijvende plant is, zeer geschikt om als afscheiding tussen twee tuinen te gebruiken. U kunt hem door schermen van betongaas laten groeien en zo heeft u al snel een smal blijvende haag.

Plant voor een mooi resultaat 4 à 5 stuks per strekkende meter.

Standplaats Hedera hibernica

De plant staat het liefst in halfschaduw, maar kan ook goed schaduw en zon verdragen.

Alle grondsoorten zijn geschikt, maar de voorkeur van de plant gaat uit naar licht vochtige grond, die waterdoorlatend en humus- en voedselrijk is.

Blad, bloemen en bessen

Hedera hibernica heeft groot groenblijvend blad, wat glanzend en leerachtig is.

Oudere planten die niet gesnoeid worden en hoog worden kunnen gaan bloeien met groengele bloemen. De bloei vindt dan plaats in september en oktober, gevolgd door zwarte bessen. De bessen zijn giftig voor de mens, maar vogels zijn er dol op.

Snoei Hedera hibernica

De plant kan goed gesnoeid worden en vaak is dit in een tuin ook wel nodig, omdat de plant anders alles gaat overwoekeren. Snoei kan gedurende het hele groeizame jaar plaatsvinden. Laat de hoofdtakken met rust en snoei alleen de uitlopers ervan op de gewenste lengte.

Heeft u een Hedera haag gemaakt, snoei dan zeker twee keer per jaar om de haag mooi smal te houden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier