Vogelvriendelijke tuin

Vogelvriendelijke tuinEen vogelvriendelijke tuin is een tuin waarin vogels voldoende voedsel, water en schuilplekken kunnen vinden en waar ze kunnen nestelen.

Het wordt voor vogels steeds moeilijker om in steden voldoende voedsel en broedplaatsen te vinden, doordat steeds meer mensen een strakke tuin met veel harde materialen en weinig planten nemen.

Maar zelfs met een strakke tuin of als u alleen een balkon heeft, kunt u veel doen om het de vogels gemakkelijker te maken.

Hieronder vindt u een aantal tips om de tuin vogelvriendelijk te maken.

Hoe zorg je voor een vogelvriendelijke tuin?

* Voedsel voor de vogels

Iedere vogel heeft zijn eigen soort voedsel. In een afwisselend aangelegde tuin, waarin veel verschillende soorten planten, struiken, hagen en bomen staan zal er voor veel soorten vogels wat te vinden zijn.

Belangrijk hierbij is ook dat de planten op verschillende tijden door het jaar heen bloeien en/of zaden of bessen dragen.

Een grasveld draagt ook bij aan een vogelvriendelijke tuin. Merels pikken in de grond op zoek naar regenwormen.

Vogels eten insecten en rupsen. Op bloeiende planten komen veel insecten en vlinders af. Een goede beplanting voor een vogelvriendelijke tuin is dus een beplanting waar insecten en vlinders op afkomen.

Hieronder vindt u een link naar lijsten met dit soort beplanting;

Hebt u geen ruimte voor planten of heeft u alleen een balkon, waar weinig ruimte is voor beplanting, dan kunt u de vogels helpen door voer voor ze neer te zetten of op te hangen. Er is tegenwoordig bij tuincentra, supermarkten, dierenwinkels en ook online vogelvoer te koop in allerlei soorten en maten. Op de site van de Vogelbescherming kunt u van alles hierover vinden.

Ook in een weelderige plantentuin kan het overigens totaal geen kwaad om vooral in de winter de vogels bij te voeren.

* Water in de tuin

Vogels hebben dagelijks water nodig om te drinken, maar ook om in te badderen.Vogelvriendelijke tuin
Ze moeten regelmatig hun veren schoon houden en daarvoor hebben ze een plas water nodig.

Een vijver, met een ondiep gedeelte, is ideaal voor vogels. Ze kunnen er drinken, badderen en ze kunnen insecten vangen, die ook op het water afkomen. Maar niet iedereen kan een vijver kwijt in zijn tuin.

Een simpele en leuke oplossing is het plaatsen van een vogeldrinkbak in de tuin of op het balkon.

Het is leuk om te zien hoe al die verschillende vogels komen drinken en een bad komen nemen. Een aantal zaken zijn van belang;

  • Ververs het water regelmatig en houdt de bak hygiënisch schoon
  • Zorg dat de bak op een overzichtelijke plek staat, zodat de vogels veilig kunnen badderen
  • Zorg ervoor dat als het vriest, de vogels niet in de bak kunnen gaan staan en kunnen badderen

* Beschutting voor een vogelvriendelijke tuin

Vogels hebben beschutting nodig om te schuilen tegen slecht weer, tegen vijanden en om te kunnen nestelen.

Veel tuinen zijn tegenwoordig van elkaar afgescheiden door schuttingen en/of muren. Een haag, of klimplanten tegen een schutting maken de tuin veel diervriendelijker.laat plantenresten liggen

Hagen zorgen voor voedsel (bessen en insecten) en geven bescherming en een broedplaats aan vogels en andere dieren in de tuin. Zeker hagen met doorns (bv. Meidoorn) bieden goede bescherming.
Struiken in de tuin zijn ook goede schuilplekken voor vogels.
Enkele voorbeelden hiervan zijn vuurdoorn, berberis, jeneverbes, taxus.

Zorg dat de tuin niet al te opgeruimd is, vooral in de winter is het goed als er veel bladeren liggen en niet alle planten kort gesnoeid zijn. Zo zijn er nog wat insecten en zaadjes te vinden voor de vogels. Voordeel is ook dat de plantenresten de planten beschermen tegen vorst.

Snoeiafval van bomen en struiken kunt u opstapelen in een hoek van de tuin. Het zorgt voor veel schuilplaatsen voor insecten, vogels, egels e.a.

* Vogelvriendelijke tuin door nestgelegenheid te bieden

Nestgelegenheid biedt u door hagen, klimplanten en struiken in de tuin te zetten. Is dit niet aanwezig, dan kunt u evengoed helpen door nestkastjes op te hangen.

Kijk welke vogelsoorten in uw omgeving voorkomen en koop of maak daar een geschikt nestkastje voor.Vogelvriendelijke tuin (2)

Bij het ophangen ervan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten;

  • Zoek een rustige plek uit.
  • Hang de kast niet in de volle zon.
  • Hang de opening van de kast naar het noorden, noordoosten of oosten, zodat er niet veel regen naar binnen komt waaien.
  • Hang de nestkast stevig op en zorg dat katten er niet gemakkelijk bij kunnen komen.
  • Zorg voor een vrije aanvliegroute.

Beplanting geschikt voor de vogelvriendelijke tuin

vogelnest

Dit is slechts een kleine greep uit planten die de tuin vogelvriendelijk maken. Insecten en vlinders trekken ook vogels naar uw tuin. Kijk voor meer beplanting daarom ook bij de volgende artikelen;

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier