Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ – Zwarte Vlier

Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ – Zwarte Vlier

Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ wordt ook Zwarte Vlier genoemd. De struik dankt deze naam aan het bijna zwarte blad dat aan de houtige takken zit.

Algemene informatie

De struik is zeer winterhard en verliest in de winter het blad. Als je Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ niet snoeit kan de struik wel 4 meter hoog worden.

Zwarte Vlier heeft verschillende mooie eigenschappen; het bijzondere, bijna zwarte blad, de bloemschermen met wit/ roze bloemen, die er prachtig bij afsteken, en na de bloei grote trossen paars/ zwarte bessen die goed geschikt zijn voor het maken van wijn.buttonZwarte Vlier kan worden vermeerderd door het nemen van stekken in de winter.

Standplaats Sambucus Nigra ‘Black Beauty’

Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ kan in de zon, halfschaduw en zelfs in schaduw staan, al zal dit laatste wel een negatieve uitwerking hebben op de vorming van de bessen.

Het is een stevige struik die graag in humusrijke, vochthoudende grond staat, die niet nat blijft. Verder mag de grond bij voorkeur licht kalkhoudend ( PH 6- 7,5) en stikstofrijk zijn.

Blad en bloei

Het blad van Zwarte Vlier is paars/ donkerbruin tegen zwart aan. In de winter laat de Zwarte Vlier zijn blad vallen.

In mei en juni staat de struik volop in bloei met wit/ roze bloemen in schermen. De bloemen steken prachtig af tegen het donkere blad. Bijen en vlinders vinden de bloemen erg aantrekkelijk. Na de bloei komen er paars/ zwarte bessen aan de struik.
De bessen zijn eetbaar en zijn goed geschikt om er wijn van te maken.

Snoei

Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ hoeft niet gesnoeid te worden. Als je de struik zijn gang laat gaan kan het tot 4 meter hoog worden. Wil je verjonging van een oude struik toepassen, dan kun je in de winter of na de bloei de struik terug zagen tot ongeveer 40 cm boven de grond.

Een andere mooie Vliersoort; Sambucus racemosa Plumosa Aurea

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

 • Wim de Waal
  april 20, 2011 @ 2:17 pm

  Beste Willemien,
  In het voorjaar van 2008 heb ik een Sambucus Nigra Black Beauty “Gerda” geplant. Hoe groot hij toen was weet ik niet meer, maar op het label staat XL. Hij is nu 70cm hoog en 75cm breed. Op een website vond ik dat “Gerda” zelfs een snelle groeier is, zoals ik ook weet van gewone vlieren. Hij staat in halfschaduw naast en onder een 30 jaar oude haagbeuk. Het lijkt me een perfekte plaats voor deze heester. Hij zou wel iets harder mogen groeien of vindt u het nog normaal? Hij is inderdaad prachtig, vooral als hij bloeit.

  • april 20, 2011 @ 4:45 pm

   Hallo Wim,
   Onze struik is in drie jaar tijd al ruim drie meter hoog geworden. Bij ons staat hij in de volle zon. Verder geef ik mijn planten twee maal per jaar geperste koemest korrels(op zandgrond). Ik weet niet of u wel eens voedsel geeft? De haagbeuk zal ook wel het nodige uit de grond gebruiken… Ik vind het zelf ook een prachtige struik!

   • Wim de Waal
    april 20, 2011 @ 7:04 pm

    Dag Willemien,
    Het verschil met uw heester van 3 meter is wel erg groot.
    Ik woon in België, vlakbij Waterloo. Wij hebben hier zware gele leemachtige grond waarop vroeger druivenserres stonden. Op bijna dezelfde plek stonden 30 jaar geleden al enkele gewone vlieren, die ik zelf heb geplant en het prima deden. Maar natuurlijk was er toen meer licht in de tuin en was de haagbeuk ook nog klein. Nu kan zo’n boom wel 1000 liter water per dag opzuigen, heb ik gehoord. Toevallig geef ik de Sambucus al ieder jaar gedroogde koemestkorrels en ook compost, maar ik zal hem eens regelmatig water gaan geven, zodat hij echt op gang komt.
    In ieder geval bedankt voor uw snelle reaktie.

 • Ineke Prins
  juli 9, 2012 @ 10:23 am

  Beste Willemien,

  Kom toevallig bij je op de site, leuk, mijn vraag is deze: ben op zoek naar zowel een mooie vlier, dus liefst donker bladerig en vooral lekkere vruchten,goed dragend en zo groot mogelijk, heeft u een tip, welke ik dan het best kan aanschaffen.
  Struik gaat in de zon op zand/veen (Drenthe)
  Weet u toevallig ook nog een betrouwbaar adres?

  H.gr. en alvast dank.

  • juli 12, 2012 @ 8:25 am

   U kunt het best even naar een goed tuincentrum of een kweker in de buurt gaan voor goed advies. Misschien is er nog een lezer uit Drenthe die een goed adres weet? Ik woon zelf in Noord-Holland. Groeten en succes!

 • Els Koning
  juli 7, 2013 @ 6:05 pm

  Ik heb ook een vraag over de zwarte vlier,ik heb hem nu 3 weken en krijg nu bloemen,ik had hem in decolleté zon staan maar dan hangen s’middags de bloemen en nieuwe blaadjes , nu heb ik em in de schaduw staan en blijven de bloemen mooi,jammer want ik had hem echt voor de volle zon gekocht,hoe zou dit kunnen komen?

  • juli 7, 2013 @ 7:08 pm

   De eerste tijd na het planten hebben planten en struiken veel water nodig, zeker bij deze warme temperaturen. Veel water geven blijft belangrijk. Bij mij staat de struik in de volle zon en kan er goed tegen, zonder dat alles slap gaat hangen.

 • Ada
  mei 31, 2014 @ 12:18 pm

  Beste Willemien,

  Weet u of de bloesem van de donkere vlier ook te gebruiken is voor vlierbloesemsiroop?
  U schrijft dat de bessen wel gebruikt kunnen worden.
  Ik ben benieuwd naar uw reactie.

 • Wilma
  mei 3, 2019 @ 5:16 pm

  Heb een vraagje

  Ik heb een jonge struik gekocht die nu nog maar 30cm is ongeveer.
  Ga de struik zsm overpotten.
  Maar welke potgrond kan ik dan het beste gebruiken, jullie zijn de experts zoals ik lees.
  Hoor het graag
  Alvast thx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.