
Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ wordt ook Zwarte Vlier genoemd. De struik dankt deze naam aan het bijna zwarte blad dat aan de houtige takken zit.
Algemene informatie
De struik is zeer winterhard en verliest in de winter het blad. Als je Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ niet snoeit kan de struik wel 4 meter hoog worden.
Zwarte Vlier heeft verschillende mooie eigenschappen; het bijzondere, bijna zwarte blad, de bloemschermen met wit/ roze bloemen, die er prachtig bij afsteken, en na de bloei grote trossen paars/ zwarte bessen die goed geschikt zijn voor het maken van wijn.Zwarte Vlier kan worden vermeerderd door het nemen van stekken in de winter.
Standplaats Sambucus Nigra ‘Black Beauty’
Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ kan in de zon, halfschaduw en zelfs in schaduw staan, al zal dit laatste wel een negatieve uitwerking hebben op de vorming van de bessen.
Het is een stevige struik die graag in humusrijke, vochthoudende grond staat, die niet nat blijft. Verder mag de grond bij voorkeur licht kalkhoudend ( PH 6- 7,5) en stikstofrijk zijn.
Blad en bloei
Het blad van Zwarte Vlier is paars/ donkerbruin tegen zwart aan. In de winter laat de Zwarte Vlier zijn blad vallen.
In mei en juni staat de struik volop in bloei met wit/ roze bloemen in schermen. De bloemen steken prachtig af tegen het donkere blad. Bijen en vlinders vinden de bloemen erg aantrekkelijk. Na de bloei komen er paars/ zwarte bessen aan de struik.
De bessen zijn eetbaar en zijn goed geschikt om er wijn van te maken.
Snoei
Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ hoeft niet gesnoeid te worden. Als je de struik zijn gang laat gaan kan het tot 4 meter hoog worden. Wil je verjonging van een oude struik toepassen, dan kun je in de winter of na de bloei de struik terug zagen tot ongeveer 40 cm boven de grond.
Een andere mooie Vliersoort; Sambucus racemosa Plumosa Aurea
10 Comments