Sambucus nigra ‘Black Beauty’ – Zwarte Vlier

Sambucus nigra ‘Black Beauty’

Sambucus nigra ‘Black Beauty’ – Zwarte Vlier

Sambucus nigra ‘Black Beauty’ wordt ook Zwarte Vlier genoemd. De struik dankt deze naam aan het bijna zwarte blad dat aan de houtige takken zit en de paars/zwarte bessen. Lees hier alles over de standplaats, verzorging en snoei en welke soorten je kan kopen.

Algemene informatie

Zwarte Vlier is zeer winterhard en verliest in de winter het blad. Als je Sambucus nigra “Black Beauty’ niet snoeit kan de struik wel 4 meter hoog worden.

Zwarte Vlier heeft verschillende mooie eigenschappen; het bijzondere, bijna zwarte blad, de bloemschermen met wit/ roze bloemen, die er prachtig bij afsteken, en na de bloei grote trossen paars/ zwarte bessen die goed geschikt zijn voor het maken van wijn.Zwarte Vlier kan worden vermeerderd door het nemen van stekken in de winter.

Sambucus nigra kopen

Er zijn verschillende soorten Vlier te koop. Allemaal mooi vanwege de kleur van het blad en de bloemen. De struik trekt veel bijen en vlinders naar de tuin en vogeltjes zijn dol op de bessen. Koop Vlier door op onderstaande button te klikken:

Sambucus nigra kopen

Sambucus nigra kopen

Standplaats Sambucus nigra ‘Black Beauty’

Sambucus nigra ‘Black Beauty’ kan in de zon, halfschaduw en zelfs in schaduw staan, al zal dit laatste wel een negatieve uitwerking hebben op de vorming van de bessen.

Het is een stevige struik die graag in humusrijke, vochthoudende grond staat, die niet nat blijft. Verder mag de grond bij voorkeur licht kalkhoudend ( PH 6- 7,5) en stikstofrijk zijn.

Wanneer bloeit Sambucus nigra Black Beauty?

Het blad van Zwarte Vlier is paars/ donkerbruin tegen zwart aan. In de winter laat de Zwarte Vlier zijn blad vallen.

In mei en juni staat de struik volop in bloei met wit/ roze bloemen in schermen. De bloemen steken prachtig af tegen het donkere blad. Bijen en vlinders vinden de bloemen erg aantrekkelijk. Na de bloei komen er paars/ zwarte bessen aan de struik.
De bessen zijn eetbaar en zijn goed geschikt om er wijn van te maken.

Snoei

Sambucus nigra ‘Black Beauty’ hoeft niet gesnoeid te worden. Als je de struik zijn gang laat gaan kan het tot 4 meter hoog worden. Wil je verjonging van een oude struik toepassen, dan kun je in de winter of na de bloei de struik terug zagen tot ongeveer 40 cm boven de grond.

Vlier soorten  Bloeiende struiken Snelgroeiende planten

Wanneer bloeit Sambucus nigra Black Beauty?

De struik bloeit uitbundig in mei en juni met wit/roze bloemschermen, die mooi afsteken tegen het donkere blad.

Hoe snoei je Sambucus nigra Black Beauty?

De struik heeft geen snoei nodig, maar vormsnoei is wel mogelijk. Een oude kaal geworden struik kan tot 40 cm boven de grond worden afgezaagd, doe dit na de bloei of in de winter.