Sambucus racemosa Sutherland Gold – Trosvlier

Sambucus racemosa Sutherland Gold

Trosvlier

Sambucus racemosa Sutherland Gold of Trosvlier heeft behalve mooi ingesneden blad met een opvallende groengele kleur ook nog mooie geelgroene bloemen en trossen met rode bessen, kortom een heester die veel te bieden heeft! Lees hier alles over de snoei, standplaats, bloei en de vorm en kleur van het blad.

Deze winterharde vlier wordt ongeveer 2,5 m hoog en is een snelgroeiende plant.

Standplaats Sambucus racemosa Sutherland Gold

De heester staat bij voorkeur in halfschaduw of lichte schaduw, bij een plek in volle zon kan het tere blad verbranden.

De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend.

Bloei, bessen en blad

Trosvlier Sutherland Gold bloeit in april en mei met geelgroene bloemen. De heester bloeit op tweejarig hout, houdt
hier rekening mee met snoeien!

Na de bloei komen er trossen rode bessen aan de vlier, die aantrekkelijk zijn voor vogels.

Het diep ingesneden blad is mooi groengeel van kleur en heeft grote sierwaarde in de tuin, vanwege de vaak wat afwijkende kleur in het geheel. Vooral na snoei komt er veel nieuw fris blad met prachtige kleuren aan de heester. In de winter verliest de heester zijn blad.

Snoeien Sambucus racemosa Sutherland Gold

Snoei kan in maart plaatsvinden. Omdat de heester op tweejarig hout bloeit zal bij compleet snoeien geen bloei plaatsvinden in hetzelfde jaar. Jaarlijks snoeien bevorderd de vorming van mooi gekleurd blad en is dus aan te raden.

Een goede manier van snoeien om zowel van mooi blad en bloemen te genieten is het wegsnoeien tot vlak boven de grond van enkele van de oudste takken. Zo wordt de vorming van nieuwe scheuten bevorderd en blijft de heester evengoed bloeien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier