Lavatera Rosea – Struikmalva

Lavatera Rosea of Struikmalva is een zeer langbloeiende plant met een rijke bloei met roze bloemen.

Deze snelgroeiende plant vult met gemak binnen een seizoen een vierkante meter. De plant kan tot wel 2 m hoog worden. Plant 1 exemplaar per vierkante meter. Lavatera Rosea staat mooi solitair, maar kan ook goed achterin een border staan.

De plant is matig winterhard en kan tijdens een strenge winter doodvriezen, vorstbescherming is dan ook wel noodzakelijk. Laat u vanwege de matige winterhardheid niet weerhouden om deze plant aan te schaffen. De plant is niet duur en u kunt hem d.m.v. stekken vermeerderen.

De bloemen trekken veel bijen, hommels en vlinders naar de tuin. Het nogal plakkerige stuifmeel zorgt ervoor dat bijen en hommels compleet onder komen te zitten. De bloemen zijn goed als snijbloem te gebruiken.

Standplaats Lavatera Rosea

Struikmalva staat graag in de zon of in lichte schaduw op een beschutte plek tegen harde wind. Dit laatste vanwege de matige winterhardheid en het feit dat de hoge takken door veel wind om kunnen vallen.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en waterdoorlatend. Nat blijvende grond is funest voor de plant.

Lavatera Rosea kopen

Wil je graag veel vlinders in de tuin krijgen en maandenlang bloemen zien, koop dan Lavatera!

Lavatera Rosea kopen!

Bloei en blad

Lavatera Rosea bloeit van juni tot aan de eerste vorst aan één stuk door. De bloemen zijn roze van kleur.

Het gelobde blad is grijsgroen van kleur en is licht behaard. In zachte winters blijft een gedeelte van het blad groen, maar meestal is de plant bladverliezend.

Verzorging en onderhoud Lavatera Rosea

  • Snoei is noodzakelijk om verhouten van de sierheester tegen te gaan en de heester mooi compact te houden. Bovendien bloeit de heester op het nieuwe hout. Om scheuren en omvallen van de hoge takken te voorkomen kan er in het najaar alvast een stukje teruggesnoeid worden. Doe dit niet te kort i.v.m. de vorstgevoeligheid. In het voorjaar, als de vorstperiode voorbij is, snoeit u de takken boven een uitloper terug op ongeveer 30 cm hoogte.
  • Bemest de plant in het voorjaar na de snoei met organische mest.
  • Vorstbescherming is gewenst. Bedek de grond rondom de plant met blad of compost.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


  • W.E. Ottens

    Hoe snoei ik een lavatera op stam het beste. Takken terug snoeien of de stam tot ongeveer 30 cm. terug knippen., zoals bij sommige hortensia soorten