Lavatera maritima – Struikmalva

Lavatera maritima of Struikmalva is een langbloeiende plant met grijsgroen blad en roze bloemen met een geaderd paars hart.

Dit is een zeer geschikte plant om een gat in een border op mooie wijze op te vullen. De takken kunnen mooi tussen andere planten doorgroeien. Zet 1 plant per vierkante meter in de border. Lavatera maritima wordt ongeveer 1,2 m hoog. Het is een half groenblijvende plant, die redelijk winterhard is. In de winter kan hij wel wat bescherming tegen vorst gebruiken.

Lavatera kopen

Koop deze langbloeiende plant met mooie roze bloemen door op onderstaande button te klikken!

Lavatera maritima kopen

Standplaats Lavatera maritima

Deze snelgroeiende plant staat graag op een warme plek in de zon of eventueel in lichte schaduw.

Hij kan het best wat beschut tegen harde wind staan. De grond kan het best droog, humusrijk en matig voedselrijk zijn.

Bloei en blad

Lavatera maritima bloeit langdurig en rijk vanaf juli tot in oktober. De bloem is lichtroze van kleur met een geaderd paars hart. De meeldraden zijn duidelijk zichtbaar. De bloemen trekken veel vlinders, bijen en hommels naar de tuin.

Het blad is grijsgroen van kleur en is in de winter half groenblijvend.

Verzorging Lavatera maritima

  • Snoei. Het is verstandig om in de herfst de takken van Lavatera maritima alvast met 1/3 terug te snoeien, zodat hij wat minder bevattelijk is voor harde wind. In het voorjaar kan de heester dan tot ongeveer 20 cm boven de grond gesnoeid worden.
  • Vorstbescherming. Lavatera maritima is matig winterhard. Dek de voet van de plant af met bv. dennentakken en blad en haal dit in het voorjaar weer weg.
  • Vermeerderen. De plant is te vermeerderen door er stekken van te nemen.
  • Steunen. Het is niet echt nodig, maar ik zet vaak één steunstok bij de hoofdstam van de plant, zodat hij gedurende het jaar overeind blijft staan. Zonder steuntje zie ik hem toch vaak scheef gaan hangen tegen andere planten.

Mijn ervaring

Ik vind Lavatera een geweldig leuke plant. Hij is goedkoop in aanschaf en geeft echt maandenlang kleur aan de tuin. Het is ook leuk om te zien hoeveel vlinders, bijen en hommels er wel niet op af komen. Een aanrader!

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


  • Robert van Scherpenzeel

    Hartelijk dank voor de snelle reactie; echter mijn Lavatera maritima is 3,5 meter hoog met een stamdikte van circa 10 cm. Hoe haal ik hier stekken vanaf. Als het lukt is het natuurlijk fantastisch.