Lavatera Barnsley – Struikmalva

 Lavatera Barnsley

Lavatera Barnsley of Struikmalva is een snelgroeiende plant met een zeer rijke- en langdurige bloei. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Algemene informatie

Wie een leeg stuk tuin snel en op een mooie wijze wil opvullen, en van veel bloemen houdt, doet er goed aan om Lavatera Barnsley aan te schaffen en te planten. U heeft maar één plant nodig om een vierkante meter te vullen, de plant wordt gemiddeld 1,5 m hoog. Het is een goedkope plant die u, op een droge plek in de zon, zeker niet zal teleurstellen.

De bloemen, die maandenlang blijven bloeien, trekken veel vlinders, bijen en hommels naar de tuin en zijn ook goed als snijbloem te gebruiken. Het stuifmeel is flink plakkerig, zodat hommels en bijen nogal onder komen te zitten met stuifmeel en soms maar met moeite weg weten te vliegen. Leuk om te kijken hoe ze daarna lange tijd bezig zijn om het stuifmeel weg te vegen met de achterpoten.

Lavatera Barnsley kopen

Een kale plek in de tuin snel opvullen met een overdaad aan bloemen? Plant Struikmalva in de tuin! Koop hier deze fraaie plant!

Lavatera Barnsley kopen

 

 

Standplaats Lavatera Barnsley

De plant is een echte liefhebber van zon en houdt van een warme, beschutte plek. In halfschaduw doet hij het wel, maar dan zal de plant veel minder hoog worden.

De grond kan het best vrij droog en waterdoorlatend zijn, maar wel voedsel- en humusrijk.
Lavatera Barnsley is matig winterhard, dus in een strenge winter is er een kans dat de plant het niet haalt. U vergroot de kans door Lavatera pas in het voorjaar te snoeien en de basis van de plant te beschermen met mulch of droge bladeren/takken. Mocht de plant het niet overleven, dan koopt u het jaar erna voor een paar euro weer een nieuwe prachtige plant.
De plant past prima achter in de border. De plant kan soms wat neiging hebben om te vallen. Staat hij tussen andere planten in de border, dan weven de takken zich mooi tussen de andere planten door.

Bloei en blad

Lavatera Barnsley is een langbloeiende plant. De bloei start in juli en gaat door tot in oktober. De bloemen zijn wit/roze met een donker roze hart. In de loop van de zomer kunnen de bloemen steeds meer roze worden. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen bevorderd u de bloeiperiode.
Het blad is grijsgroen van kleur en voelt behaard aan. In niet al te strenge winters is Lavatera Barnsley half wintergroen.

Snoeien en bemesten Lavatera Barnsley

Snoei de plant in het late voorjaar, als er geen kans meer is op strenge vorst. Knip de takken terug tot ongeveer 30 cm. De breedte is wat te beïnvloeden door net boven een naar buiten (breed) of naar binnen gerichte knop te snoeien. In het najaar kunt u de takken alvast een beetje terugsnoeien, om afbreken/ scheuren tegen te gaan.
Geef in het voorjaar en in de voorzomer organische mest, zodat er veel bloemen in de plant komen.

Vermeerderen

Vermeerder de plant d.m.v. het nemen van stekken in de maand september. Knip hiervoor de bovenste 10 cm van niet bloeiende stengels af en verwijder het blad. Zet de stekjes in natte potgrond en dek het geheel af met plastic of zet de pot in een kas. Zet de pot met stekken op een lichte plek maar vermijd volle zon. Na een week of twee zijn de stekken geworteld. Geef regelmatig water zodat de grond niet uitdroogt en zet de pot in de winter op een lichte koele plek. Vergeet niet af en toe water te geven. Eind voorjaar kan de plant buiten in de border geplaats worden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier