Clematis Nelly Moser; verzorging, bloei en standplaats

Clematis Nelly MoserClematis Nelly Moser is een Clematis met een rijke bloei met grote lichtroze gestreepte bloemen. De bloembladen zijn lichtroze van kleur, met in het midden van elk bloemblad een donker roze streep.

Deze klimplant is goed winterhard en verliest in de winter zijn blad. De takken zien er in dat jaargetijde dood uit maar zijn dat niet. In het voorjaar komen er al snel weer mooie frisgroene blaadjes tevoorschijn.

Clematis Nelly Moser is een snelgroeiende plant, die een flink stuk muur, pergola of schutting kan bedekken. De plant heeft wel steun nodig van bijvoorbeeld een klimrek waar hij aan moet worden opgebonden.

Standplaats Clematis Nelly Moser

De plant staat het liefst in gefilterd zonlicht of lichte schaduw. Als de bloemen langdurig volle zon vangen kunnen ze verbleken naar wit.

De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Zorg verder voor voldoende humus en voor matig voedselrijke grond.

Plant de clematis voldoende diep en zorg dat de wortelkluit beschermd wordt tegen direct zonlicht, bijvoorbeeld door er een andere laagblijvende plant voor te zetten of door een halve bloempot of dakpan tegen de plant aan te zetten. Doet u dit niet, dan kan de plant last krijgen van de verwelkingsziekte.

Bloei en blad

Clematis Nelly Moser bloeit in mei en juni rijkelijk met grote gestreepte roze bloemen. Als de bloemen teveel zon vangen verbleken ze naar wit. In augustus en september kan er nog een tweede bloei plaatsvinden.

Het blad is lichtgroen van kleur en is puntvormig. In de winter is Clematis Nelly Moser bladverliezend.

Het planten van Clematis Nelly Moser

  • Als u een nieuwe clematis koopt let er dan op dat de plant een aantal goede hoofdstengels heeft en goed vertakt is. Kijk verder ook of de wortelkluit er gezond uitziet.
  • Zet de plant met pot voor het planten minstens 10 minuten in een emmer water, zodat de kluit voldoende verzadigd raakt met vocht.
  • Zorg voor een ruim plantgat en plant de klimplant niet te dicht bij een muur, omdat een muur veel vocht aan de grond onttrekt. Plaats de kluit zeker 5 cm lager in de grond dan hij in de pot stond, om verwelkingsziekte zoveel mogelijk tegen te gaan.
  • Vul het plantgat met goede humusrijke grond en druk de grond goed maar voorzichtig aan rondom en op de kluit, zodat de wortels goed in aanraking komen met de grond. Geef na het planten goed water en blijf dit de eerste tijd voldoende doen, totdat de plant goed is aangeslagen.
  • Zorg dat de wortelkluit geen zon vangt, door er een andere plant voor te planten of een dakpan of halve bloempot tegen de stengels te plaatsen. Een dakpan/ bloempotscherf houdt wel regenwater tegen, zorg dus wel voor voldoende vochtige grond.

Verzorging van Clematis Nelly Moser

  • Geef de plant in het voorjaar goede mest en zorg dat de grond voldoende vochtig blijft, zeker tijdens langdurige droogte, om de verwelkingsziekte tegen te gaan.
  • Bind de klimplant goed aan.
  • Snoei in het voorjaar eventueel ingevroren takken weg tot in levend hout. Als de plant op den duur te warrig wordt kan snoeien na de bloei plaatsvinden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier