Clematis Armandii – Bosrank

Clematis Armandii

Clematis Armandii of Bosrank is een groenblijvende clematissoort met witte bloemen Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Algemene informatie over Clematis Armandii

Het is een klimplant, die zich hecht met kronkelende bladstengels en goed tegen een schutting, muur of pergola kan groeien, maar  wel klimdraad of een klimrek nodig heeft.

Deze plant is redelijk winterhard. Zonder snoei kan de klimplant 4 à 5 m hoog worden. Clematis Armandii moet bij het planten voldoende diep geplant worden, hij is namelijk bevattelijk voor verwelkingsziekte.

Ook moet de voet van de plant worden beschermd tegen direct zonlicht. Dit kun je doen door er een plant voor te planten, of door een dakpan of halve bloempot voor het onderste deel van de plant te zetten. Het is verstandig om de plant voldoende water en mest te geven, wat helpt om de verwelkingsziekte te voorkomen.

Voor iedereen met een tuin is het aan te raden om de schutting/muur te laten begroeien met een groenblijvende klimplant. Zo ziet het er in de winter veel fraaier uit in de tuin.

Standplaats Clematis Armandii

Clematis staat graag op een zonnige plek, maar kan ook in halfschaduw. Hij staat graag in humusrijke, redelijk vochtige grond, die kalkhoudend is ( PH 6,5 of hoger).

Bloei en blad

Clematis Armandii bloeit in april en mei met veel witte bloemen.

De plant heeft langwerpig, leerachtig, glanzend, donkergroen blad. De klimplant behoudt in de winter zijn blad en is dus een groenblijvende plant.

Bosrank snoeien

Clematis Armandii kan direct na de bloei worden gesnoeid. Verwijder in ieder geval het dode hout. Daarna kun je een deel van de plant terugsnoeien tot op de hoofdtak. Er zullen vanzelf weer nieuwe scheuten aangroeien. Op deze manier houdt je de plant jong en zorg je ervoor dat er over de hele klimplant bloemen komen, en niet alleen aan de bovenkant.

Bemesten

De klimplant kan tussen maart en juli bemest worden met bijvoorbeeld koemestkorrels.

Mijn ervaring

Deze klimplant is een aanwinst voor de tuin. De schutting is het hele jaar door mooi voorzien van groen blad en in het voorjaar barst het van de mooie witte bloemen. De plant staat in de grond aan de schaduwzijde van de schutting en de plant zelf groeit voornamelijk aan de zonnige zijde.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

11 reacties


 • Catharina

  Bij ons heeft deze clematis de winter ook net overleefd hebben hem helemaal afgeknipt tot 50 centimeter boven de grond en ik heb zojuist weer uitlopers ontdekt aan de kale takken!


 • Diana

  Hoi, ik vroeg me af wanneer de clematis armandii geplant kan worden?
  Bedankt alvast voor het antwoord!!


  • Willemien Mostert

   Dat kan vanaf het voorjaar tot in de herfst. In de zomer, als het tenminste mooi weer is, moet je er wel voor zorgen dat net aangeplante planten voldoende water krijgen. Groetjes en succes, Willemien


 • foppe-jandijkstra

  Is de deze clematis ook geschikt op winderige locatie. (op de hoek van het huis)
  wat is eengeschikte plantafstand


  • l

   Bij ons waait het behoorlijk vaak en veel. Onze clematis groeit in een open hekwerk(kippengaas) en doet het goed.


 • Lotje

  mijn clematis heeft bruine ‘bultjes’, een soort luis denk ik. hierin zitten heel veel vliegen. leggen ze daar hun eitjes??? wat kan ik hieraan doen?


 • Adriana

  Wij hadden de clematis in de schaduw staan ,daar bloeide hij niet.Wij moesten hem verplanten (stormschade)Nu staat hij in de zon ,en heeft dikke knoppen.Dus dat belooft wat!.


 • Kikie

  Dag; Mijn Clematis Alpina (op het balkon) heeft rare roodbruine bulten op de stengels, en de plant lijkt dood.
  Wie weet wat dat is ?


 • Bob Moon

  Mijn Clematis Armandii kocht ik rond 2007/2008 voor een euro of 7 op de markt van Vlaardingen.
  Ik heb een tuin op het zuiden. Ik plantte hem/haar naast de schutting aan de zuidkant. Oftewel : in de basis veel schaduw.
  Nochthans is het een mooie plant geworden die inderdaad een meter of 5 lang werd.
  Mooie bloemen, vaak 2 maal per jaar bloeiend.
  Vaak al in de winter.
  Nu al een maand bezig denk ik, het is nu 3e week maart.
  Vanuit de basis waaruit de ondertussen vrij dikke stam groeit neemt de kaalheid toe. Het enthousiasme zit verderop.
  Ik zou m willen snoeien in de hoop dit op te lossen maar vind dat best eng.
  Ik weet wat ik nu heb en moet maar afwachten of ik hem geen dreun geef door te snoeien.
  Op deze site begrijp ik dat het NA de bloei zou kunnen.Misschien waag ik mij er aan.
  Btw, ondanks de schaduwplek van de basis en ms zelfs onbewust van de juiste adviezen niet superdiep geplant, maar dat weet ik niet meer, en toch geen vorstschade.
  In die hoek kan t erg nat worden en blijven dus ik maakte mij zorgen om verrottingsmogelijkheden.
  Zou ik het te danken hebben aan de windvrije plek icm een belendend terras waaronder het bekende scherpe zand?
  Hypothese : scherpe zand nam veel overtollig vocht op en voerde dat makkelijker af?


 • Sylvia

  Heb hier zo’n clematis en die staat er al ca 13 jaar. Hij heeft inmiddels een behoorlijke “stam”. Hij staat in de zon en ook in hele heftige wind. Heeft alle bijzonder strenge vorstperiodes overleefd. Bloeit nu als een gek, prachtig wit dek. Soms wat snoeien maar verder geen onderhoud. Ben erg blij met deze plan. Blijft ’s winters groen. De mussen zijn er ook blij mee…….