Clematis cartmanii Joe – Bosrank

Clematis cartmanii Joe

Clematis cartmanii Joe – Bosrank

Clematis cartmanii Jo of Bosrank is een groenblijvende klimplant met een rijke bloei met witte geurende bloemen.

De klimplant wordt 1 à 2 m. hoog en kan goed een muur of schutting bedekken, maar heeft hierbij wel steun nodig van een klimrek of van steundraden.

Het is een snelgroeiende plant die het goed doet in de border, maar die ook geschikt is als kuipplant.

De plant is vorstgevoelig en matig winterhard.

Standplaats Clematis cartmanii Joe

Deze klimplant staat graag op een beschutte plek in zon of lichte schaduw.

De grond kan het best goede tuingrond zijn, die licht vochtig is, maar wel waterdoorlatend.

Bloei en blad

Clematis cartmanii Joe is een rijbloeiende plant, die bloeit in april en mei met witte bloemen met een geel hart.

De bloemen trekken vlinders en bijen naar de tuin.

Het blad is groen van kleur en is fijn en diep ingesneden. Dit is een groenblijvende Clematis in de wintermaanden.

Verzorging en het planten van Clematis

  • Clematis staat graag op een plek in de volle zon of in lichte schaduw. Hij zal dan volop bloeien. De wortels kunnen echter totaal niet tegen de warme zonnestralen. Als er niet een struik of boom voor de wortelkluit staat om voor schaduw te zorgen, dan kun je de wortelkluit zelf afschermen door een dakpan of een stuk van een stenen bloempot tegen de onderkant van de plant te plaatsen.
  • Let bij de aankoop van een Clematis op dat de plant goede sterke hoofdstengels heeft en goed vertakt is. Kijk verder of de wortels er gezond uitzien, maar zorg ervoor dat je ze niet beschadigd.
  • Een Clematis heeft steun nodig. Je kunt hem in een andere plant/boom laten groeien, tegen een pergola, schutting of muur met wat steunpunten als draden of ene klimrek. Een Clematis die bij een muur geplant wordt, moet er wel een flink stukje vanaf geplant worden. De muur zuigt namelijk veel vocht op, waardoor de wortels anders te droog komen te staan.
  • Geef Clematis jaarlijks in het voorjaar (voor de bloei) mest en nogmaals later in het seizoen en zorg ook altijd voor voldoende water, zeker bij langdurige warmte en droogte.
  • Het planten van Clematis; maak een ruim plant gat, waarbij je zorgt dat de kluit zeker 5 cm lager in de grond komt te staan dan zoals hij in de pot staat. Op deze manier voorkom je de verwelkingsziekte, waar deze planten nogal eens last van hebben.
  • Laat de gekochte plant eerst zeker 10 minuten water opzuigen door hem in een emmer water te plaatsen.
  • Druk na het vullen van het plant gat de grond goed, maar voorzichtig aan en geef de plant veel water. Blijf dit de eerstkomende tijd ook voldoende doen.
  • Zorg dat de plant voldoende steunpunten kan vinden.
  • Zorg dat de wortelkluit in de schaduw staat.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier