Clematis Early Sensation – Bosrank

Clematis Early Sensation

Bosrank

Clematis Early Sensation of Bosrank is een groenblijvende Clematis met een overvloedige bloei in het voorjaar met witte bloemen. Lees hier alles over de verzorging, standplaats, bloei, snoei en over het voorkomen van de verwelkingsziekte.

Er zijn zeer veel verschillende soorten Clematis, in allerlei bloemkleuren en bloeiperioden, zodat er voor iedereen wel een geschikte soort te vinden is.

Clematis Early Sensation wordt zonder snoei ongeveer 2 à 2,5 m hoog. Het is een witbloeiende klimplant die zichzelf probeert vast te grijpen aan een steuntje, maar opbinden van de takken is wel aan te raden.

Zet de plant tegen een pergola, muur of schutting (met steun), en u wordt in het voorjaar verblijdt met veel witte bloemen.

Plant 1 à 2 stuks per strekkende meter voor een mooi resultaat.

Standplaats Clematis Early Sensation

Deze Clematis staat graag op een plek in de volle zon. Zorg echter wel dat de onderste 20 cm van de plant in schaduw staat. Dit kunt u bewerkstelligen door er andere planten voor te planten of door een dakpan tegen de plant aan te zetten.

Verder heeft deze groenblijvende plant behoefte aan een beschutte plek tegen koude wind.

De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Zorg voor voldoende humus en wat kalk kan de plant ook wel waarderen.

Bloei en blad

Clematis Early Sensation is een langbloeiende plant met een rijke bloei in maart, april en mei met witte bloemen met een groen hart. Na de bloei hebben de vruchtpluizen ook nog grote sierwaarde. De bloemen verspreiden een lekkere geur. Op de bloemen komen vlinders en bijen af.

Het blad is ingesneden en glanzend en is groen van kleur. Clematis Early Sensation is in de winter groenblijvend.

Verzorging Clematis Early Sensation

  • Snoei. De plant heeft geen snoei nodig. Wilt u toch snoeien, doe dit dan direct na de bloei zodat er volgend jaar weer bloemen zullen komen. De bloemen worden namelijk gevormd op het hout van het vorige jaar. Snoei tot ongeveer 80 cm boven de grond.
  • Bemesten. Geef in het voorjaar organische mest.
  • Vorstbescherming. De plant is matig winterhard en heeft bescherming nodig bij vorst. Dek de voet van de plant af met voldoende blad en zorg dat de standplaats niet in koude wind is.

Verwelkingsziekte

Clematissen hebben nog al eens last van de verwelkingsziekte. Dit kunt u voorkomen door voor de volgende voorwaarden te zorgen;

  • Plant de clematis diep
  • Houdt de onderste 20 cm van de plant in de schaduw
  • Geef voldoende water tijdens droge perioden (zeker als de plant tegen een muur geplant staat)
  • Geef voldoende mest

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier